Alarmantno istraživanje: 70 odsto kaže da lako može da nabavi drogu, a svaki četvrti probao kanabis

Da li je ovo nepredvidivo vreme, manje izlazaka i više informisanja školaraca dovelo do smanjenja konzumiranja narkotika među mladima? Istraživanje Instituta društvenih nauka o upotrebi narkotika među srednjoškolcima pokazuje da bi čak 70 odsto njih moglo, da žele, da dođu do droge.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Svetski podaci kažu da oko 36,5 miliona ljudi ima problem sa zloupotrebom narkotika.

"Srbija stoji dosta dobro u poređenju sa najvećim brojem drugih zamalja i uopšte u poređenju sa zemljama EU, mnogo je manje prevalenca korišćenja psihoaktivnih supsatanci među omladinom. Sa druge strane trendovi su takvi, sa druge strane, da nema nekih drastičnih promena. Međutim, ono što je naše istraživanje pokazalo to su malo zabrinjavajući podaci i alarmantni, a to je da 70 odsto naših ispitanih srednjoškolaca mislim da može lako da dođe do droge ako bi to želeli", naveo je Vladimir Mentus iz Instituta društvenih nauka.

On je gostujući u "Jutru" na TV Prva rekao da je 40 osto srednjoškolaca je bilo nekada ponuđeno drogom. Oni su ispitivali i za čim najčešće posežu srednjoškolci i došli do podatka da je to alkohol i to najčešće muškarci.

"Trend je porasta konzumiranja alkohola u odnosu na prethodne godine.. Četvrtina srednjoškolaca je reklo da je bar jednom probala kanabis, a 11 odsto čak amfetamine, kokain...", naveo je.

Pogledajte u videu: