Konačno! Srbija dobija banku reproduktivnih ćelija

Prva banka reproduktivnih ćelija biće otvorena danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije (KCS), pa građani kojima je neophodan reproduktivni materijal neće više morati da odlaze u inostranstvo kako bi se ostvarili kao roditelji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: Shebeko/depositphotos.com
Ilustracija/Foto: Shebeko/depositphotos.com

On je rekao da je država uradila sve što je do nje, da je u opremu banke uloženo oko milion evra, kao i da su kadrovi prošli posebnu obuku.

"Za razliku od prethodnika, koji su slali građane na lečenje u inostranstvo, mi osluškujemo potrebe građana i zahvaljujući finansijskoj disciplini, mnogo toga smo uradili i sada je dostupno pacijentima u Srbiji. Danas otvoriti banku reproduktivnih ćelija, to je veliki dan, posebno za ljude koji ne mogu na drugi način da se ostvare kao roditelji, bez doniranja repuduktivnih ćelija", pojasnio je ministar za TV Pink.

Zahvaljujući banci reproduktivnih ćelija, žene i muškarci u Srbiji moći će da o trošku države zamrznu svoje polne ćelije i embrione, kao i da ih poklone drugim ljudima koji ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Pravo da budu donatori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.

"Želimo da što više donora bude iz Srbije, i sada je važno da motivišemo ljude da budu donori, da više parova ili pojedinaca pomognemo", pojasnio je Lončar.

On podseća da je anonimnost zagarantovana i da neće moći da se dobiju podaci, osim zbog medicinskih indikacija.

"Sve je uređeno pravilnikom da do tih podataka ne može da se dođe", zaključio je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu