Ova biljka je čudotvorni lek za sve – čisti pluća, leči nesanicu, eliminiše afte

Zdravlje je ono najdragocenije što imamo. Kako ne bismo došli u situaciju da imamo ozbiljnije probleme sa zdravljem, potrebno je pre svega da se zdravo hranimo, hidriramo i negujemo zdrave životne navike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Afanasieva/Shutterstock
Foto: Afanasieva/Shutterstock

Ipak, tu su i lekovi iz prirode, koji su najjača preventiva, a ovoga puta reč je o timijanu i njegovim pozitivnim dejstvima na organizam.

Kako navodi Evropska agencija za lekove, timijan je cenjeni narodni lek širom Evrope, gde se vekovima koristi kod upale disajnih puteva, prehlada, kašlja i bronhitisa, a moderna istraživanja su opravdala ne samo ovu već i mnogo širu upotrebu ove sjajne biljke.

Ulje timijana sadrži do 47 odsto timola, oko 5 odsto karvakrola, cimen, linalool, alfa pinen – fenole sa izuzetnim antiseptičkim svojstvima. Ono obiluje i snažnim antioksidantima, zeaksantinom, apigeninom, luteinom, luteolinom i timinom, kao i terpenima – monoterpenima i seskviterpenima koji mu daju karakterističan miris. Obiluje i vitaminima: A, C, B6, K, E i folnom kiselinom, kao i mineralima – pre svega kalijumom i manganom. Možda su upravo svi ovi sastojci zaslužni za vitalnost i dugovečnost ljudi iz mediteranskog pojasa.

Šta je u modernim istraživanjima do sada zaključeno?

Osim što deluje na telo, timijan je odličan i za psihu. Jedna studija došla je do zaključka da ova biljka deluje kao jak anksiolitik. Anksioznost je danas najrasprostranjeniji psihički poremećaj kojig prate ne samo stalno osećanje zebnje, već i fizički simptomi: lupanje srca, glavobolja, preznojavanje, osećaj pritiska u grudima, pa i poremećaj varenja. Smatra se da su fenoli ti koji uspešno otklanjaju zebnju, mada nauka još uvek nije uspela da pronikne u tačan mehanizam delovanja ove biljke na psihu.

Brojne studije su dokazale snažno antimikrobno – antibakterijsko, antifungalno i antiparazitsko dejstvo timijana. Danas znamo da ova biljka uspešno suzbija niz štetnih bakterija, prodirući direktno u njihovu ćelijsku membranu.

Antifungalno dejstvo timijana ispoljava se i spolja, na koži, kod dermatomikoza, gljivica na koži koje najčešće zahvataju nokte i kožu pod kosom. Ali to nije sve, timijan je takođe dokazano efikasan čak i kod virusa herpes simpleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu