Ne zanemarujte mučninu posle jela, uzrok može biti ozbiljan zdravstveni problem

Mučnina nakon jela se može javiti iz različitih razloga. Često je to prvi znak problema u probavnom sistemu, ali postoje i drugi faktori koji mogu izazvati ovo neugodno stanje.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot
Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Mučnina se može razviti zbog nepravilnog ponašanja u ishrani, a razlozi mogu biti opsesivno prejedanje, preterana konzumacija pržene i masne hrane, aktivni pokreti i fizička aktivnost koju osoba obavlja odmah nakon jela, konzumacija hrane lošeg kvaliteta itd.

U ovim slučajevima, da biste se rešili neugodnih simptoma mučnine, dovoljno je da vodite računa o ishrani.

Ako unos zdravijih namirnica ne daje očekivani rezultat, a mučnina ostaje nakon jela, to može biti znak upozorenja za određene bolesti kao što su upala sluznice jednjaka, gastritis, enteritis (upala tankoga creva), hepatitis (upala jetre), pankreatitis, kolelitijaza, čir, crevna disbioza.

Ova stanja zahtevaju medicinsku intervenciju. Samostalno rešavanje nije samo neefikasno nego je i opasno.

Prvo je nužno eliminisati faktore koji doprinose nastanku mučnine. Potom jedite često, ali manje porcije te izbegavajte teške fizičke aktivnosti nakon jela (preporučuje se samo hodanje). Smanjite količinu masne hrane i proveravajte rokove trajanja namirnica, ali ne zaboravitei da ograničite unos alkohola.

Ako se nelagodnost javi nakon jela čak i uz uravnoteženu ishranu, odmah se obratite lekaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu