Čudesna biljka sa brojnim lekovitim svojstvima: Svi je imaju, a ne slute koliko je korisna

Ruzmarin, čiji je latinski naziv Rosmarinus officinalis, prava je riznica zdravlja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: svf74/Shutterstock
Foto: svf74/Shutterstock

Flavonoidi, rozmarinična kiselina, antioksidanti, saponini, tanini koji ulaze u sastav lista ruzmarina imaju antiseptična, antireumatska, antineuralgična i antihipertenzivna svojstva. Dakle, stari Englezi su bili u pravu kada su kuću kadili ruzmarinom nakon bolesti, jer on ima moć da dezinfikuje.

Jedna studija je dokazala moć ruzmarina kod osteoartritisa. Osim što smanjuje bol u zglobovima, ova opojna biljka svojim mirisom umiruje nervni sistem, ublažava glavobolju, anksioznost i snižava nivo kortizola, hormona stresa, tvrde naučnici.

Pored toga, ruzmarin ima diterpen, za koji kažu da je moguć kao terapija kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Svojim antioksidantnim i protivupalnim dejstvom, ovaj fenol može pomoći i kod neurodegenerativnih procesa koji su karakteristični za ova teška oboljenja i stimuliše cirkulaciju u mozgu. Čak i samo eterično ulje ruzmarina može biti dovoljno da svojim mirisom poboljša kognitivne funkcije i pospeši pamćenje.

Čaj od ruzmarina ili ruzmarinova vodica takođe studijski dokazano imaju odličan efekat na na cerebrovaskularno zdravlje. Jedna studija na srednoškolcima dokazala je i da su starogrčki đaci znali šta rade: ruzmarin poboljšava kratkoročno pamćenje i numeričku memoriju, što je koristan podatak kako za roditelje, tako i za đake i studente.

Čaj od ruzmarina ima iste efekte kao i eterično ulje, samo u blažem obliku. On sadrži antioksidante koji štite naše telo od slobodnih radikala i oksidativnog stresa i upala koje bi mogle dovesti do ozbiljnih hroničnih oboljenja, uključujući i koronarne bolesti, dijabetes i karcinom.

Čaj takođe ima antimikrobna svojstva, snižava nivo šećera u krvi, doprinosi vitkosti, efikasan je protiv bolova, odličan je lek za digestivni sistem, poboljšava varenje, a tu je i još jedno njegovo veoma blagotvorno i važno svojstvo: ruzmarin sprečava makularnu degeneraciju. Karnosična kiselina doprinosi zdravlju oka, štiti rožnjaču od degeneracije i oštećenja izazvanih svetlom ili nastalim kao posledica starosti. Dakle, ruzmarin kao lek deluje na svim frontovima, bez obzira na to da li u kući imamo ruzmarinovo ulje, ruzmarinov čaj ili začin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu