Ovo je najzdraviji korov koji postoji: Nezamenljiv je u jačanju imuniteta

Ova čarobna biljka detoksikuje, poboljšava varenje, a možete je koristiti za pripremu napitaka i salata.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Anna Nahabed/Shutterstock
Foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Dok mnogi maslačak (Taraxacum officinale) smatraju dosadnim korovom, on je zapravo prepun vitamina A, B, C i D, kao i minerala, poput gvožđa, kalijuma i cinka.

Listovi maslačka koriste se za dodavanje ukusa salatama, sendvičima i čajevima. Koren se koristi u nekim zamenama kafe, a cveće za pravljenje vina. U prošlosti su se koren i lišće maslačka koristili za lečenje problema sa jetrom. Indijanci su takođe kuvali maslačak u vodi i uzimali ga za lečenje bubrežnih bolesti, otoka, problema sa kožom, gorušice i uznemirenog stomaka.

U tradicionalnoj kineskoj medicini maslačak se koristi za lečenje stomačnih tegoba, upale slepog creva i problema sa dojkama, poput upale ili nedostatka mleka.

Maslačak se u Evropi koristio u lekovima protiv groznice, čireva, problema sa očima, dijabetesa i dijareje (retke stolice).

U kojim slučajevima je maslačak izvrstan za zdravlje?

Tradicionalno se maslačak koristi kao diuretik za povećanje količine urina i eliminaciju tečnosti iz organizma.

Upotrebljava se za mnoga stanja u kojima diuretik može da pomogne, kao što su problemi sa jetrom i visok krvni pritisak.

Kamen u žučnoj kesa, žutica i hepatitis

Ispitivanja korisnih efekata maslačka na jetru pokazala su da ova lekovita biljka povećava proizvodnju i protok žuči od jetre i žučne kese, pomažući lečenju stanja kao što su kamenje u žučnoj kesi, žutica i hepatitis.

Endometrioza

Sposobnost maslačka da poboljša funkcionisanje jetre sastoji se u tome da njegov koren može biti efikasan u ublažavanju simptoma postojanja viška estrogena, kao što su endometrioza i bolovi u dojci pred menstrualni ciklus. Povećavajući spospobnost jetre da ukloni višak estrogena iz organizma on pomaže obnavljanju zdravog balansa hormona kod žena koje muče takvi poremećaji.

Opstipacija (zatvor)

Sveža ili osušena biljka maslačak koristi se i kao blagi stimulans apetita i za poboljšanje nelagode u stomaku.

Koren biljke maslačka može delovati kao blagi laksativ i koristi se za poboljšanje varenja. Takođe čaj od korena maslačka može biti blag lek za zatvor.

Dijabetes

Preliminarne studije ukazuju da maslačak može pomoći normalizaciji nivoa šećera u krvi i snižavanju ukupnog holesterola i triglicerida uz istovremeno povećanje HDL (dobrog) holesterola.

Anemija

Ova biljka može takođe poboljšati spospobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane ili suplemenata, što je čini korisnim u nekim slučajevima anemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu