Zbog čega je važna svakodnevna oralna higijena?

Održavanje higijene zuba je deo svakodnevne rutine koju obavljamo još od detinjstva.

Izvor: stetoskop.info
Podeli
Foto: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski
Foto: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski

Dakle, higijeni zuba pristupamo uslovno, bez razmišljanja. Međutim, neretko se dešava da ovu stečenu naviku ne izvodimo na pravilan način jer nismo sigurni koje preparate treba koristiti, piše Stetoskop.info.

Pravilna higijena je važna za osmeh, ali i kvalitetan život. Upravo zato, proći ćemo kroz osnovne korake oralne higijene i uvideti šta radimo pravino, a šta možemo raditi bolje.

Redovni koraci u svakodnevnoj oralnoj higijeni

Postoji četiri koraka kada je u pitanju kućna oralna higijena kojih bi trebalo da se pridržavamo kako bi imali zdrav i lep osmeh.

  • Pravilno četkanje zuba je prvi korak ka dobroj oralnoj higijeni. Preporučuje se da se zubi četkaju bar dva puta dnevno: ujutru i pre spavanja. Najpoželjnije je koristiti meku četkicu, a ako je u pitanju električna četkica, onda koristiti mekše nastavke kako bi se izbeglo oštećenje desni i gleđi zuba. Zube treba četkati najmanje dva minuta, kružnim pokretima i po čitavoj površini zuba. Takođe, flouridne paste jačaju gleđ i štite zube od karijesa i kiselina.

  • Drugi korak u oralnoj higijeni, a koji se često zaboravlja, jeste upotreba konca. Čšćenje međuprostora sprečava nastanak plaka i gingivitisa. Konac za svakodnevnu upotrebu pomaže u uklanjanju naslaga i ostatka hrane iz područja do kojih površina četkice ne može da pristupi. Korišćenje konca je važno jer smanjuje rizik od bolesti desni.

  • Odličan dodatak ovoj rutini jesu antibakterijska sredstva za ispiranje usta. Ona osvežavaju dah i smanjuju prisustvo bakterija u ustima. Sadrže hloroheksidin ili eukaliptusovo ulje koji imaju antibakterijsko dejstvo. Stomatolog Aleksandar Apostoloski pojašnjava: „Antibakterijska sredstva treba koristiti isključivo prema preporukama stomatologa kako bi se izbegla iritacija i narušavanje prirodne ravnoteže bakterija u ustima”.

  • Takođe, ishrana igra bitnu ulogu u sprečavanju nastanka bolesti desni i zuba. Zdravlju zuba i desni potpomaže hrana bogata vitaminima i mineralima, poput kalcijuma, fosfora i vitamina D. Voće, povće, mlečni proizvodi i riba su odličan izvor hranljivih materija, dok sa druge strane šećeri hrane bakterije koje stvaraju kiseline, te smanjenje unosa šećera pomaže u prevenciji karijesa.

Ljudima koji imaju ortodonske aparate ili neke druge protetske nadoknade, korišćenje konca za zube je veoma otežano, te se radi lakšeg održavanja higijene preporučuje korišćenje takozvanih oralnih irigatora. To su uređaji koji koriste mlaz vode pod pritiskom kako bi očistili ostatke hrane i bakterije između zuba.

Zašto je važno redovno posećivati stomatologa?

Redovna higijena zuba i desni preventivno deluje na bolesti istih. Međutim, u svakodnevnom životu često se susrećemo i sa mehaničkim oštećenjem zuba usled žvakanja tvrde hrane, padova i udaraca u lice, kao i genetskom predispozicijom za loš kvalitet zuba kao što su pucanje gleđi, nepravilno postavljeni zubi u vilici, velika osetljivost zubi i desni....

Doktor Aleksandar Apostoloski navodi: „Stomatolog može identifikovati potencijalne probleme u ranoj fazi i pružiti stručne savete o pravilnoj nezi zuba. Preporučuje se poseta stomatologu najmanje dva puta godišnje, čak i ako pacijent nema primetne probleme“.

Svaki stomatolog svojim pacijentima treba da demonstrira pomenute korake za pravilno održavanje nege zuba i desni kod kuće. Ovaj korak je naročito važan kada su pacijenti deca.

Mališani lako usvajaju sve nove navike, pa čak i navike koje se tiču oralne higijene, a edukacija dece o oralnoj higijeni koja se sprovodi na pravilan način može dovesti do zajedničkog cilja - zdravih i održavanih usta.

„Održavanje optimalne oralne higijene kod kuće je ključno za dugoročno zdravlje zuba i desni. Kroz redovno pravilno četkanje, flosiranje, upotrebu antibakterijskih sredstava za ispiranje usta, pravilnu ishranu i korišćenje oralnih irigatora, pacijenti mogu smanjiti rizik od bolesti usne šupljine i očuvati svoj osmeh. Važno je naglasiti da ovi koraci treba da se praktikuju kao deo svakodnevne rutine“ istakao je stomatolog Aleksandar Apostoloski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu