Ove simptome mnogi ignorišu a mogu biti pokazatelj ozbiljnih bolesti

Oči se često nazivaju "ogledalom duše". Međutim, one nam zapravo mogu ukazati i na neke zdravstvene probleme.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: 4 PM production/Shutterstock
Foto: 4 PM production/Shutterstock

Gledajući osobu u oči možete otkriti da li je tužna, srećna, ljutita ili vesela. Međutim, oči mogu otkriti i druge stvari.

U očima možete videti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promenite životne navike, ali i da konsultujete lekara. Na primer, većina ljudi ima podočnjake i svi misle da su oni samo znak neispavanosti. Međutim, to nije uvek tako...

Pored podočnjaka, još neke stvari nam govore da nam je zdravlje ugroženo.

Prema rečima dr Odri Taj, američke lekarke koja je specijalizirala oftalmologu, a posebno je stručna za kataraktu, treba obratiti pažnju na tri znaka. Doktorka kaže da su to žute izrasline oko očiju, pulsirajuće zenice i promene na mrežnjači.

Žute izrasline oko očiju

Masne naslage koje izgledaju kao žućkasto-bele izrasline u obliku pločica ili bubuljica nazivaju se ksantelazme. One su simptom visokog holesterola, koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

"Često se vide na kapcima ili oko njih, a mogu biti posebno uočljive prema sredini lica. Te žute kvržice ne utiču na vid i nisu bolne, ali mogu ukazivati na visok nivo triglicerida ili holeterola", kaže očna lekarka.

Pulsirajuće zenice

Zenice koje se povećavaju i smanjuju sa otkucajima srca mogu biti znak popuštanja srčanog zaliska. Ako posumnjate da vam zenice pulsiraju, potražite pomoć lekara, savetuje doktorka Taj.

Promene na mrežnjači

To ne možete uočiti sami u ogledalu, već će uočiti oftalmolog. To bi mogao biti znak ranog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, glavnog uzročnika bolesti srca.

"Ovaj simptom je najbolji primer zašto je važno redovno odlaziti na očne preglede, posebno ako ste stariji od 40 godina, imate dijabetes ili bilo koji faktor rizika za bolesti srca ili krvnih sudova", napominje doktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu