Učestalo noćno mokrenje može biti znak ozbiljne bolesti

Razlog zbog kojeg se muškarci noću bude, vrlo često je uvećana prostata.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: ruigsantos/Shutterstock
Foto: ruigsantos/Shutterstock

Prostata je mala žlezda veličine oraha koja se nalazi iznad bešike. Njegova svrha je tečnost za stvaranje sperme. Ima tendenciju uvećavanja sa godinama.

Jedan od vodećih urologa Ted Šefer sa univerziteta Nortvestern predložio je tri trika za bolji san ukoliko imate problem sa buđenjem noću.

Ne pijte vodu neposredno pre spavanja

"Ako pred spavanje povećate unos tečnosti, povećaćete i količinu izlučevina, samim tim češće ćete odlaziti u toalet. Mnogi smatraju da je to dobro radi bubrega i uopšte detoksikacije, ali pokušajte da ne pijete previše vode pre spavanja", savetuje Šefer.

Izbegavajte alkohol

Alkohol ima dijuretičko dejstvo što znači da će telo početi da proizvod više tečnosti, dva do četiri sata kasnije. Jedan od najvećih krivaca što se ovo dešava je i pivo, pa ga izbegavajte par sati pre spavanja.

Nosite čarape u krevet

Doktor Šefer preporučuje muškarcima da u krevet odlaze sa čarapama do kolena. Znaci endema obično uključuju naticanje zglobova i nogu u ovom predelu zbog nagomilavanja tečnosti. Doktor Šefer je primetio i da sa godinama dolazi do pojave češće potrebe za uriniranjem noću, a to je zato što naše telo proizvodi sve manje anti-diuretičkog hormona koji omogućava miran san noću.

Međutim, Šefer je upozorio da ukoliko i dalj imate probleme, a primenili ste sva tri od njegovih saveta, ovo je razlog za zabrinutost i morate se obratiti lekaru. Uzrok ovoga može biti hormonska neravnoteža, ali i rak prostate.

Bolest koja pogađa jednog od osam muškaraca, prema rezultatima istraživanja u Velikoj Britaniji, u početku neće biti primetan, ali evo koji su početni simptomi:

  • poteškoće sa mokrenjem i pražnjenjem bešike
  • slab protok kada urinirate
  • osećaj da se bešika nije ispraznila
  • kapljanje urina nakon što završite uriniranje
  • potreba za mokrenjem, posebno izražena noću

Prema Šeferovim rečima ovo ne moraju nužno biti simptomi, ali ako se ponavljaju, potrebno je konsultovati se sa lekarom i otići na pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu