Ovo su znakovi da vam šećer razara organizam: Ne ignorišite ih i naučite da prepoznate simptome

Većina ljudi misli da samo dijabetičari imaju povišen nivo šećera u krvi. Međutim, to nije istina. Svaka osobe može da pati od ovoga, a da ne bude svesna i da ne primeti štetu koja je načinjena nervima, krvnim sudovima i organima.

Izvor: B92, hayat.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Evgeny Karandaev
Foto:Shutterstock/Evgeny Karandaev

Da vam se to ne bi dogodilo i da biste sprečili komplikacije koje konstatno povišen šećer može da izazove, važno je da prepoznate simptome koji upozoravaju i preduzmete odgovarajuće mere.

Masnoće oblažu organe

Fruktoza, sastojak šećera tera jetru da efikasnije skladišti masti i to na čudnim mestima. Vremenom dolazi do stvaranja masnih naslaga oko jetre, što izaziva oboljenje jetre, koje je bilo retko pre osamdesetih godina prošlog veka.

Povećavanje verovatnoće za nastanak povišenog šećera u krvi

Svakih dodatnih 150 kalorija dobijenih usled unosa šećera dnevno povećava šanse da se dobije dijabetes za 1,1 posto.

Povišen holesterol

Kad se izuzmu osobe sa visokim holesterolom i/ili dijabetesom i gojazne osobe, kod osoba koje unose mnogo šećera beleži se najveći porast lošeg holesterola i opasnih triglicerida, i ujedno smanjenje nivoa dobrog holesterola (HDL). Prekomerni šećer dovodi to toga da jetra proizvodi više lošeg holesterola dok u isto vreme sprečava organizam da ga izbaci

Srčana oboljenja

Srčanja oboljenja i dijabetes su usko povezani. Srčani i moždani udar su najveći uzročnici (65 odsto) smrti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Krvni pritisak

Dolazi do prekomernog lučenja insulina, koji loše utiče na sistem za cirkulaciju i na arterije. Hronični visoki nivo insulina izaziva brži rast mišićnih ćelija oko krvnih sudova, a to uzrokuje stvrdnjavanje zidova arterija, što je korak do visokog krvnog pritiska.

Proždrljivost

Redovno unošenje velikih količina šećera ometa slanje poruka mozgu da smo siti. Leptin, hormon koji šalje signale da smo siti, ne vrši svoju funkciju, dok fruktoza koju smo kroz šećer uneli stalno izaziva glad.

Zavisnost od šećera

Šećer izaziva lučenje hemikalija koje utiču na centar za zadovoljstvo u mozgu, to jest na lučenje opioida i dopamina. Kao i kod osoba koje uzimaju drogu, u ovom slučaju razvija se tolerancija na šećer, što znači da je potrebno sve više šećera da bi se postigao osećaj zadovoljstva. Prilikom proučavanja uticaja šećera na pacovima primećeno je da životinje počinju da cvokoću zubima, imaju tremor, drhtanje i postaju anksiozne kada im se oduzme šećer.

Umor

Previše šećera u organizmu dovodi do stalnog osećaja umora. Dolazi do stalnih promena nivoa šećera u krvi, zbog čega organizam traži da jedete nešto slatko, i tako se vrtite u začaranom krugu.

Depresija

Postoji veza između depresije i uzimanja slatkiša. Osobe koje jedu puno slatkiša vremenom postaju sklonije depresiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu