Koliko često menjate donji veš? Ovo pravilo niko ne poštuje

Intimna higijena je važna isto koliko i oralna ili kupanje. Prvu odbranu od bakterija i infekcija ima naš donji veš. I dok ga jedni menjaju svaki dan, drugi to radi svega par puta nedeljno.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Sapunova Svetlana
Foto: Sapunova Svetlana

Ali šta se dešava kada je reč o kompletnom menjanju asortimana donjeg veša u ormaru? Nakon koliko vremena treba stare gaće da zamenimo novim?

Prema naučnim istraživanjima i rečima stručnjaka, donji veš bi trebalo da promenite na svakih šest meseci. Važno je da uvek imate okvirnu ideju o trenutku kupovine i zamene starih zaliha, da biste izbegli sve potencijalne zdravstvene neprijatnosti.

Ako trenutno posedujete mnogo donjeg veša, u redu je kupiti nov i jednom godišnje, a ne nužno na svakih šest meseci.

Mnogi ne menjaju dovoljno često donji veš, što može da izazove razne zdravstvene probleme. Stručnjaci kažu da veš ne bi trebalo da bude stariji od godinu dana.

Ginekolog Čavon Momon Nelson je suprotnog mišljenja i kaže da ne postoji pravilo po kojem donji veš treba baciti nakon tog perioda, ali da o higijeni svakako treba voditi računa. U polemici koja se povela na društvenim mrežama našli su se korisnici koji su rekli da se ne sećaju kada su poslednji put kupili donji veš, te da godinama nose stari.

"Na fakultetu sam i imam neke gaće još iz sedmog razreda", "Nosim iste gaće već pet godina", "Ko još menja donji veš tako često?", bili su samo neki od komentara.

Koliko često treba da perete donji veš?

Uopšteno govoreći, svaki par donjeg veša trebalo bi da operete odmah nakon nošenja, kako biste izbegli zadržavanje bakterija na materijalu.

Takođe, prilikom pranja veša, bilo da je ručno ili mašinsko, važno je da koristite visoku temperaturu vode, kao i prašak i omekšivač koji su predviđeni za ovaj tip garderobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu