Ove namirnice vam se "igraju" sa hormonima: Izbacite ih iz ishrane što pre

Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim neskladom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

Izvor: Zdravljeprevencija.rs
Podeli
Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
Foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod žena izazvan je problemima sa lučenjem hormona. Hormonska nesrazmera je stanje koje pogađa sve veći broj žena, i glavni je uzrok mnogih ženskih bolesti.

Iako neki simtpomi hormonskog nesklada mogu biti vrlo izraženi, pojedine žene se suočavaju sa mnogo problema dok im ne otkriju pravi razlog. Tada se ispostavi da organizam ne luči dovoljno (ili luči previše) hormona koji su ključni za dobro zdravlje žene.

Sve te hormone proizvode žlezde sa unutrašnjim lučenjem: hipofiza, pankreas, tiroidna žlezda, nadbubrežne žlezde i jajnici. Previše visoki ili niski nivoi hormona kao što su estrogen, progesteron, muški polni hormon, insulin, adrenalin i kortizol direktno utiču na rad celog organizma i s vremenom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako onda da znate koji su simptomi hormonske neravnoteže? Neki od najčešćih pokazatelja mogu biti:

 • neredovni ciklusi;
 • promene u apetitu;
 • anksioznost i depresija;
 • naglo gojenje ili gubljenje na težini;
 • smanjeni libido;
 • nesanica;
 • umor;
 • problemi sa varenjem;
 • pojava akni;
 • neplodnost.

Koji simptomi će biti najizraženiji zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravnoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskom neravnotežom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

Kako da prepoznate simptome hormonskog nesklada?

Foto: Motortion Films/Shutterstock
Foto: Motortion Films/Shutterstock

Nedostatak estrogena najčešće izaziva simptome kao što su neredovne menstruacije, česte promene raspoloženja, otežano pamćenje, bolovi u zglobovima, naglo povećanje kilaže, nesanica i manjak seksualnog nagona.

Povišeni estrogen utiče na promene apetita, variranje u telesnoj težini i usporavanje metabolizma. Takođe se mogu javiti problemi sa spavanjem, a visok nivo estrogena može dovesti i do endometrioze.

Promene u apetitu i višak kilograma mogu biti i znak da u organizmu postoji problem sa regulisanjem insulina. Često se kod ovih osoba javljaju povećani zamor i suvoća usta, a u težim slučajevima i problemi sa vidom i oštećenje nerava.

Progesteron je, pored estrogena, drugi najvažniji ženski hormon. Problemi sa lučenjem progesterona dovode do neredovnih mesečnih ciklusa, a kod žena u drugom stanju i do preranog porođaja i spontanog pobačaja.

Visok nivo muškog polnog hormona se prepoznaje po pojačanoj maljavosti, prekomernom znojenju, problemima sa aknama, suvoj koži i smanjenoj seksualnoj želji.

Takođe, pojačano lučenje muških hormona može upućivati i na sindrom policističnih jajnika. Reč je o stanju koje, ako se ne leči pravilno, može izazvati neplodnost, ali i neke druge ozbiljne bolesti kao što je dijabetes.

Smanjeno lučenje hormona štitne žlezde takođe dovodi do pojave različitih simptoma kao što su gojaznost, usporeni metabolizam, problemi sa varenjem, nervoza, razdražljivost i pojačano zamaranje.

Regulisanje hormona na prirodan način

Dobra vest je da se hormonska neusklađenost može uspešno lečiti. Iako terapija zavisi od konkretnog uzroka (tačnije, od onih hormona koji nisu u ravnoteži), sve veći broj žena se okreće prirodnim lekovima. Regulisanje hormona na prirodan način ujedno je idealno rešenje koje, pored ublažavanja simptoma, s vremenom dovodi u balans ceo organizam.

Ipak, pre toga je važno odrediti pravu dijagnozu i prihvatiti preporuke lekara. Ginekolog će proceniti da li je potrebna terapija lekovima, i savetovati promenu stila života i loših životnih navika.

To je i najvažniji uslov da bi regulisanje hormona na prirodan način dalo dobre rezultate. Nažalost, postoje određeni uzroci na koje ne možemo da utičemo, kao što su genetski faktori ili porodična istorija bolesti. Ono što jeste pod našom kontrolom svakako je promena životnog stila, odnosno usvajanje zdravih navika u ishrani, fizička aktivnost i redukovanje stresa.

Foto: margouillat photo/Shutterstock
Foto: margouillat photo/Shutterstock

Glavni "neprijatelji“ hormona su pre svega namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerom. Zato bi iz ishrane najpre trebalo izbaciti belo brašno, beli pirinač, peciva, testenine i slatkiše sa rafinisanim šećerom.

Umesto njih odaberite žitarice od celog zrna, integralni pirinač, kao i peciva i testeninu od integralnog brašna.

Imajte u vidu da velike količine šećera sadrži i industrijski prerađena hrana i gazirani sokovi. Njih zamenite zdravim alternativama kao što su sokovi od sveže ceđenog voća i povrća.

Rafinisana ulja (suncokretovo, sojino i kukuruzno) bi takođe trebalo izbegavati i umesto njih koristiti maslinovo, kokosovo i laneno ulje. Mleko i mlečni proizvodi, pogotovo ako sadrže veštačke hormone i antibiotike, kod žena mogu izazvati povećanje nivoa muških hormona. Njih je dobro zameniti bademovim, pirinčanim ili kokosovim mlekom.

Od svih zdravih namirnica, voće i povrće bi u vašem jelovniku trebalo da bude najzastupljenjije. Ono sadrži vitamine, vlakna i antioksidanse neophodne za pravilno lučenje hormona. Birajte voće i povrće koje nije tretirano pesticidima i drugim štetnim otrovima, jer i oni mogu poremetiti pravilan rad hormona. Takođe, ako imate povišeni nivo estrogena, ne bi trebalo da jedete pasulj i grašak.

Dragocena pomoć prirode u lečenju hormonskog nesklada

Ako patite od hormonskog nesklada, na vašem meniju bi trebalo da se nađu i sledeći sastojci:

 • zdrave masnoće;
 • lekovito bilje;
 • morske alge;
 • peršun;
 • kantarion;
 • kopriva;
 • neven;
 • crvena malina.

Bez obzira na težinu simptoma i uzroke hormonske neravnoteže, odabir zdravih namirnica pomoći će vam da ponovo uspostavite pravilan rad hormona. Uz pravilnu ishranu ne bi trebalo da izostane ni fizička aktivnost, pa se preporučuje da najmanje 30 minuta dnevno radite vežbe umerenog intenziteta.

To mogu biti vožnja bicikla, trčanje, plivanje i brzo hodanje. Fizička aktivnost će vam pomoći da na prirodan način regulišete apetit i telesnu težinu, ojačate imunitet i izborite se sa stresom. Ipak, dobro bi bilo da pre nego što promenite način ishrane porazgovarate i sa svojim lekarom, pogotovo u slučaju da već koristite hormonsku terapiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu