Počinje sa noćnim znojenjem: Ovo su prvi simptomi opakih bolesti, obratite pažnju na promene

Stručnjaci sa portala "Healthline" upozoravaju da jedan od prvih simptoma opakih bolesti može biti prekomerno noćno znojenje.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovde ubrajaju bolesti kao što je:

  • leukemija
  • rak kostiju
  • rak jetre
  • razni tumori

Stručnjaci još uvek ne mogu dati precizan odgovor zašto dolazi do prekomernog noćnog znojenja, ali neki od razloga može biti i to što se telo bori protiv bolesti, ali i zbog hormonskih promena.

Neobjašnjivi bol

Bol koji se često ponavlja, jak je i intenzivan može biti jedan od pokazatelja. Ukoliko se bolovi ponavljaju i ne možete ih povezati sa nekim zdravstvenim problemom koji imate, obavezno posetite lekara.

Neobjašnjivi gubitak težine

Prema rečima stručnjaka, normalno je da izgubite na težini, ali ukoliko se to dogodi naglo i izgubite veći broj kilograma, obavezno obavestite lekara. Ovo prema rečima stručnjaka može biti jedan od simptoma raka jednjaka, pluća ili pankreasa.

Neobične kvržice

Bilo kakve promene na površini kože u vidu kvržica, nabreklina u predelu pazuha, vrata ili prepona alarm su da se obratite lekaru i odete na pregled.

Umor

Normalno je da povremeno osećate umor ukoliko niste dovoljno spavali danima i ako se ne hranite zdravo i na vreme. Međutim, učestali umor ili umor za koji ne možete da pronađete konkretan uzrok, često je simptom opake bolesti. Ovaj simpotom javalja se kod leukemije.

Promene na koži

Ovde se misli na sporo zarastanje rana, pojava bradavica ili mladeža koji krvare i rastu, modrice za koje ne postoji konkretan uzork jer nije došlo do povrede.

Otežano gutanje

Ukoliko nemate upalu grla i ovo stanje traje predugo i ne možete da gutate normalno, ovo može biti simptom raka jednjaka.

Otežano varenje

Nagli gubitak apetita, nadimanje i teško varenje, usporen metabolizam mogu biti simptom bolesti.

Hrapav glas

Konstantno kašljanje, promena boje glasa, nedostatak daha. Ukoliko ovo stanje potraje duže od tri nedelje, obratite se lekaru.

Neobjašnjivo krvarenje

Krv koju pronađete u urinu ili stolici, dakle bilo kakve promene, morate odmah proveriti odlaskom kod lekara. Ovde se ubraja i neobjašnjivo krvarenje između menstruacija.

Čir u ustima

Ovo je sasvim normalna pojava kada padne imunitet ili ste umorni, ali bi trebala da prođe nakon nedelju ili dve. Ukoliko se to ne dešava i postane još upornije i bele je boje, obavezno idite na pregled.

Kvržice na dojkama

Bilo kakve promene na dojkama, nepravilnosti, kvržice, neravnine, krvarenje ili svrab u predelu bradavica, znak su da odmah morate reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu