Nova studija otkriva: Gojazni dečaci često postaju neplodni muškarci

Kada se dečaci tokom detinjstva susreću sa problemom viška kilograma, na telu se dešavaju fiziološke promene koje im uskraćuju mogućnost da jednog dana postanu očevi.

Izvor: Eklinika
Podeli
Foto: Shutterstock/kwanchai.c
Foto: Shutterstock/kwanchai.c

Procenjeno da će dečaci biti gojazni do 35. godine, i to 60 odsto njih.

Paralelno sa padom broja spermatozoida, prevalencija gojaznosti kod dece povećala se širom sveta sa 32 na 42 miliona. S tim u vezi istraživači procenjuju da će oko 60 odsto dece danas biti gojazno do svoje 35. godine.

Italijanska istraživanja takođe su otkrila hipotrofiju testisa kod skoro četvrtine mladića od 18 do 19 godina, čija je buduća plodnost, stoga bila ugrožena. Različiti uslovi životne sredine (uključujući izloženost hemikalijama koje ometaju endokrini sistem) i lične navike (kao što su sedentarni način života ili poremećaji u ishrani) dramatično su se promenili u poslednjih nekoliko decenija.

Dečaci koji nisu gojazni imaju 1,5 veći volumen testisa

Uticaj gojaznosti i metaboličkih poremećaja koji utiču na rast testisa u detinjstvu nije poznat. Istraživači su ovde izvršili retrospektivnu studiju poprečnog preseka na deci i adolescentima uzrasta od 2 do 18 godina, koju su analizirali istraživači Jedinice za pedijatrijsku endokrinologiju na University of Catania na Siciliji, radi kontrole telesne težine.

Tim istraživača prikupio je podatke o zapremini testisa, starosti, indeksu telesne mase i insulinskoj rezistenciji kod 268 dece i adolescenata. Otkrili su da dečaci sa normalnom težinom imaju 1,5 puta veći volumen testisa u poređenju sa onima koji su bili gojazni ili gojazni u peripubertetskom dobu.

Gojazni dečaci obično imaju hiperinsulinemiju

Dečaci i adolescenti u studiji sa normalnim nivoom insulina imali su 1,5-2 puta veći volumen testisa u poređenju sa onima sa hiperinsulinemijom ili abnormalno visoka količina insulina u telu, stanjem koje se često dovozi u vezi sa dijabetesom tipa 2 a u kojem pacijenti imaju veoma visok nivo insulina u krvi. Tako su oni sa prekomernom težinom, gojazni dečaci, sa hiperinsulinemijom ili insulinskom rezistencijom pokazali manji volumen testisa od svojih zdravih vršnjaka.

Pažljivija kontrola telesne težine u detinjstvu mogla bi da predstavlja strategiju prevencije

S obzirom na to da manji volumen testisa predviđa lošiju proizvodnju sperme u odraslom dobu, istraživači veruju da gubitak težine može da pomogne pacijentima da izbegnu neplodnost kasnije u životu.

– Iako je prevalencija gojaznosti u detinjstvu sve veća širom sveta, uticaj gojaznosti i povezanih metaboličkih poremećaja na rast testisa nije dobro poznat – ocenila je dr Rossella Cannarella sa University of Catania, jedna od autora ovog istraživačkog rada.

– U ovoj studiji smo otkrili da je prekomerna težina ili gojaznost u vezi sa nižim peri-pubertalnim volumenom testisa. Pored toga, utvrđeno je da komorbiditeti koji imaju veze sa gojaznošću, kao što su hiperinsulinemija i insulinska rezistencija, utiču na zapreminu testisa pre i posle puberteta. Stoga verujemo kako bi pažljivija kontrola telesne težine u detinjstvu mogla da predstavlja strategiju prevencije za održavanje funkcije testisa kasnije u životu – istakla je dr Cannarella.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu