Ovo je ubedljivo najbolja namirnice za zdravlje mozga: Jedite je svaki dan i učiniće čuda

Naučnici su otkrili da su zdrave starije osobe koje su svakodnevno konzumirale koncentrovani sok od borovnice pokazale značajno povećanje moždane aktivnosti, protoka krvi, pa čak i pamćenja u poređenju sa placebo grupom nakon samo nekoliko nedelja.

Izvor: B92, Ochsner Health
Podeli
Foto: Shutterstock/Roman Nerud
Foto: Shutterstock/Roman Nerud

Pokazalo se da antioksidanti, posebno flavonoidi, u borovnicama podstiču ove efekte, kao i da nude druge prednosti za zdravlje mozga, uključujući:

- Smanjenje rizika od demencije
- Smanjenje efekata Alchajmerove bolesti
- Sprečavanje gubitka pamćenja u vezi sa godinama
- Jačanje moždanih ćelija
- Povećanje koncentracije i fokusa
- Poboljšanje mentalnog zdravlja

Borovnice takođe imaju malo kalorija i šećera. Borovnice imaju oko jednu trećinu kalorija drugog voća kao što su banane, sa oko 20% manje šećera. One su jedno od najbogatijih bobica i veoma su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Borovnice su pune vode što ih čini i hidratantnim. Svaka borovnica sadrži oko 85% vode.

Sveže ili smrznuto?

Kada je u pitanju debata između izbora svežih ili smrznutih borovnica, odgovor je... OBA! Bilo da se konzumiraju sveže, smrznute, konzervisane ili kao ekstrakt, borovnice nude bezbrojne zdravstvene prednosti. U stvari, smrznute borovnice - posebno kada su zamrznute na mestu berbe - jednako su hranljive kao i sveže borovnice. Samo obavezno pažljivo proverite etikete i uverite se da nema dodanog šećera.

Saveti za kupovinu borovnica

Da biste uštedeli na troškovima, kupujte sveže borovnice kada su u sezoni i cena je niska. Zatim ih možete zamrznuti da biste kasnije uživali.
Pomešajte borovnice u smutije, dodajte ih grčkom jogurtu, koristite ih u našoj bezglutenskoj koprezi ili jednostavno uživajte u svežim, direktno iz kese.

Borovnice neće nužno rešiti probleme sa spoznajom ili nas učiniti odmah pametnijima. Uz to, svako malo (i bobica) pomaže. Pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u vašoj ishrani, razgovarajte sa svojim lekarom ili registrovanim dijetetičarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu