Kafa ili zeleni čaj: Šta je zdravije i koji napitak će nas duže držati budnim?

Kofein je najrasprostranjeniji stimulans u svetu, a prirodno ga ima u kafi i čaju, koji su ujedno i najčešći izvori kofeina u ljudskoj prehrani.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Shutterstock/Seregam
Foto: Shutterstock/Seregam

Ako uporedimo odnos kofeina u kafi i čaju, kafa sadrži više od tri puta kofeina nego zeleni čaj. Šolja kafe od 240 militara sadrži 96 miligrama kofeina, dok ista šolja zelenog čaja sadrži 29 miligrama.

Kofein ima brojne blagotvorne učinke na zdravlje čoveka, a pored poznatih učinaka, smanjuje i rizik od demencije i drugih degenerativnih bolesti. Preporučuje se unos od 400 miligrama kofeina dnevno smatra se sigurnim za odrasle. Međutim, preporučena granica pada na 100 miligrama dnevno za tinejdžere.

Zeleni čaj i kafa imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući visok sadržaj antioksidansa, a pomažu i u procesu mršavljenja. Posebno su bogata skupom antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Oni pomažu i u kontroli šećera u krvi te zdravlju srca.

Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu pod nazivom L-teanin koja pozitivno utiče na rad mozga povećavajući osećaj smirene budnosti.

Ipak, postoje i neki nedostaci ova dva napitka. Naime, prevelik unos kofeina može dovesti do teskobe i smanjenom potrebom za snom. Ukoliko unosite više kofeina od preporučene doze možete pogoršati simptome teskobe i nesanice, ali i poremećaja spavanja.

Zbog toga bi bolji izbor za ljude koje pate od nesanice ili imaju panični poremećaj bio zeleni čaj. Razlog je niži sadržaj kofeina, ali i zbog toga što sadrži aminokiselinu L-teanin koja ima umirujuća dejstva. S druge strane, kafa bi bila prikladniji izbor ako tražite veću budnost ili poboljšanu fizičku aktivnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu