Biljka koja leči sve: On je idealan saveznik u borbi protiv stresa, hipertenzije i dijabetesa

Aromatični bosiljak svako jelo može da učini drugačijim i ukusnijim, ali njegova posebna vrednost je što ima i lekovita svojstva, posebno ako je sveže ubran.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: stockcreations/Shutterstock
Foto: stockcreations/Shutterstock

Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kuvanju. Međutim, mnogi ne znaju koliko je zaista bogata nutritivna i lekovita vrednost ovog neverovatnog začina. Evo sedam dobrih razloga zašto bi trebalo da ga koristite češće.

Bogat antioksidansima

Bosiljak je bogat antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su molekuli koji mogu da oštetete ćelije i tkiva, što može da dovede do različitih bolesti. Antioksidansi u bosiljku pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Može poboljšati varenje

Bosiljak poboljšava varenje. Jedan od načina na koji to radi je povećanje proizvodnje želudačne kiseline, koja je neophodna za pravilno varenje hrane. Pored toga, ovaj začin sadrži vlakna koja održavanju zdravlje sistema za varenje.

Može smanjiti upale

Ova aromatična biljka sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva. Ona mogu da pomognu u smanjenju upala u telu, što može da smanji rizik od hroničnih bolesti kao što su artritis i kardiovaskularne bolesti.

Ublažava stres

Bosiljak ima smirujući efekat na telo i pomaže u smanjenju stresa. Istraživanja su pokazala da konzumacija bosiljka može da smanji nivo kortizola, hormona koji se oslobađa u telu tokom stresnih situacija.

Prijatelj srca

Ova začinska biljka održava zdravlje kardiovaskularnog sistema na nekoliko načina. Na primer, pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi i smanjenju krvnog pritiska, što zajedno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Može poboljšati imunitet

Bosiljak je bogat vitaminom C, koji je važan za jačanje imunog sistema. Pored toga, sadrži i druge hranljive materije koje pomažu u odbrani organizma od infekcija.

Zdrava koža

Bosiljak sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju oštećenja kože od slobodnih radikala. Pored toga, ima antimikrobna svojstva koja sprečavanju infekcije kože.

Pored svih ovih prednosti, ova aromatična biljka je niskokalorična i bogatog ukusa, što je čini odličnim dodatkom gotovo svakom jelu. Možete je dodati svemu, od salata i testenina do supa i čorbi. Osvežavajući napitak od bosiljka možete napraviti i dodavanjem nekoliko listova u vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu