Stručnjaci apeluju: Nije bezbedno jesti proklijali krompir – može biti opasan po zdravlje

Ako krompir ima samo male klice i još uvek je čvrst, možete ukloniti klice i iseći sva meka mesta, te pripremiti krompir na željeni način. Međutim, kada, u kojim slučajevima je krompir opasan po zdravlje čoveka?

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: Kasikova Svetlana/Shutterstock
Foto: Kasikova Svetlana/Shutterstock

“Krompir niče kada je u toplom okruženju, oko 20°C ili višoj”, rekao je nutricionista Rahaf al Boči, vlasnik “Olive Tree Nutrition” i predstavnik Akademije za ishranu i dijetetiku.

“Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati neurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira”, prenosi Simply.

Čuvajte krompir što dalje od toplote i svetlosti

S obzirom na to da svetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je držati krompir na hladnom, suvom i tamnom mestu.

Čuvajte krompir u frižideru u kutiji za povrće

“Stručnjaci su ranije savetovali da se krompir ne čuva u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno", kaže Kelsi Kunik, nutricionist i savetnik, za “Zenmaster Wellness”.

Agencija za standarde hrane Uedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno i da može krompiru produžiti život za tri do četiri meseca.

Krompir treba čuvati u papirnoj kesi ili vrećici

Krompir je često u plastičnim vrećicama ili kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga zamenite plastiku papirnom kesom ili mrežastom vrećicom. Plastična kesa ili vrećica može da podstakne vlagu, što može dovesti do plesni i truljenja.

Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća

Važno je u kakvom je društvu krompir. Ne bi trebalo da bude zajedno sa jabukama, avokadom, paradajzom ili drugom vrstom proizvoda koji otpuštaju etilen, koji može da izazove brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.

Bacite proklijali ili pokvareni krompir

Jedan proklijali krompir može da utiče na ostalu hranu.

“Ako primetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz gomile jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na ostale krompire’, kaže Kunik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu