Svakodnevno konzumiranje ove namirnice može doneti veliku dobrobit vašem organizmu

Za beli luk često možemo čuti da je prirodni antibiotik. Šta se dešava sa našim telom ako ga svakodnevno konzumiramo?

Izvor: B92, M.M
Podeli
Foto: wasanajai/Shutterstock
Foto: wasanajai/Shutterstock

Beli luk je vekovima bio deo svakodnevne ishrane. Pored toga što jelu daje poseban ukus, beli luk ima i lekovita svojstva zbog svoje antibakterijske i antiseptičke prirode. Beli luk je bogat mineralima kao što su fosfor, cink, kalijum i magnezijum. Vitamini C, K, folna kiselina, niacin i tiamin takođe se nalaze u izobilju u belom luku.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, beli luk je jedna od najstarijih poznatih hortikultura. Istraživači su pronašli reference koje govore o tome da luk u egipatskim i indijskim kulturama datira još od pre 5.000 godina.

"Postoje jasni istorijski dokazi da su ga koristili Vavilonci pre 4.500 godina i Kinezi pre 2.000 godina", dodaje USDA.

"Neki spisi sugerišu da je beli luk uzgajan u Kini još pre 4.000 godina."

Svetski atlas prenosi da je 2015. godine svetska proizvodnja belog luka procenjena na 25 miliona tona. Kina je činila oko 80 odsto tog rasta, a Indija je druga. Njegov odličan ukus i svestranost učinili su ga osnovnim sastojkom, sirovim i kuvanim, u većini kuhinja širom sveta. Ali, koji su sve benefiti belog luka? Kako on utiče na naš organizam?

Sadrži hranljive materije

Beli luk ima impresivnu količinu hranljivih materija u odnosu na svoj niskokalorični indeks, što ga čini hranljivim (i veoma zdravim) sastojkom. Konzumacijom belog luka počastićete svoje telo nekim ključnim hranljivim sastojcima kao što su mangan, vitamin B6, cink, sumpor, gvožđe, vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum, selen...

Pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja

Značajna istraživanja su otkrila da beli luk igra veliku ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara. Beli luk nsnižava visoki krvni pritisak i reguliše nivo holesterola (uključujući snižavanje LDL-a, ili "lošeg" holesterola).

Snažan je antioksidans

Kada već govorimo o prevenciji bolesti, moramo reći da beli luk takođe pomaže u odbrani od slobodnih radikala, smanjenju oksidativnog stresa i borbi protiv sistemske upale. Beli luk je bogat antioksidansima poput polifenola i flavonoida.

Otkriveno je da beli luk sadrži više od 20 polifenolnih jedinjenja. Hrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa hroničnim stresom i upalom – rak, bolesti srca, dijabetes, Alchajmerova bolest.

Ima antifungalna i antibakterijska svojstva

Novije naučno interesovanje za antimikrobne moći belog luka otkrilo je njegov potencijal za zaštitu od virusa, bakterija i gljivica, velikim delom zahvaljujući alicinu. Istraživači su pretpostavili da određena jedinjenja iz belog luka deluju na sprečavanje štetnih spoljašnjih mikroorganizama da napadnu zdrave ćelije, kao i da ometaju njihovu sposobnost rasta.

Poboljšava vaš imuni sistem

Pored toga što otežava hvatanje patogena, beli luk takođe može pomoći u tome da ojačate vaš imuni sistem.

Jedan naučni istraživački rad koji je proučavao efekte ekstrakta starog belog luka na imuni sistem pokazao je povećanu aktivnost imunih ćelija kod učesnika koji su konzumirali određenu dozu ekstrakta starog belog luka tokom 90 dana u poređenju sa placebo grupom. Zaključeno je da ekstrakt starog belog luka može "pojačati funkciju imunoloških ćelija i biti delimično odgovoran za smanjenu težinu prijavljenih prehlada i gripa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu