Jedna biljka je ključna u borbi protiv neplodnosti i alkoholizma: Njeno ulje je magično

Večernji peršun je biljka iz porodice pupoljaka. Pored jestivih listova, latica i korena, za zdravlje je najvažnije etarsko ulje noćurka, koje se dobija presovanjem semenki.

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Madeleine Steinbach
Foto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Ulje noćurka svakako treba da uvrstimo u ishranu ako imamo bilo koji od navedenih problema. Obnavlja kožu, pomaže kod ženskih tegoba, neplodnosti, ima antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo i još mnogo toga.

Ulje noćurka se koristi kao dodatak ishrani i veoma je cenjeno zbog svojih antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava. Ulje noćurka snižava holesterol i krvni pritisak i smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, čime štiti organizam od srčanih oboljenja i srčanog udara.

Ima antidepresivno dejstvo, pa je veoma koristan u odvikavanje od alkoholizma koji je često povezan sa depresijom. Predstavlja svojevrsnu zaštitu bubrega i jetre jer sprečava blokadu enzima izazvanu alkoholom.

Preporučuje se dijabetičarima zbog dijabetičke neuropatije, koja može izazvati bol i peckanje u rukama i stopalima. Poboljšava koncentraciju i ponašanje dece sa poremećajem hiperaktivnosti i poremećajem pažnje.

Reguliše ravnotežu polnih hormona - estrogena i testosterona. Jedan je od saveznika u borbi protiv neplodnosti i impotencije jer poboljšava cirkulaciju i omogućava bolji protok krvi u celom telu.

Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju materice, što takođe može pomoći pri začeću. Terapija uljem noćurka je efikasna protiv hroničnog umora. Ublažava simptome reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.

Ima antioksidativni efekat. Sprečava nastanak i delovanje slobodnih radikala, koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Pomaže u regulisanju telesne težine. Posebno dobro deluje na ženski organizam ulje noćurka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu