Dovoljna samo jedna šolja dnevno: Reguliše nivo šećera u krvi, oporaviće i creva

Svakodnevno pijenje ovog čaja pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, pokazala su nova istraživanja.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U nedavno objavljenoj studiji, istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju otkrili su da konzumiranje zelenog čaja može poboljšati zdravlje osobe smanjenjem šećera u krvi i poboljšanjem zdravlja creva. Nije iznenađujuće da ovo nije prvi put da se naučnici hvale prednostima pijenja zelenog čaja.

Prethodna istraživanja povezala su konzumaciju zelenog čaja sa poboljšanjem zdravlja srca zahvaljujući flavonoidima prisutnim u napitku - antioksidansima koji mogu da smanje LDL "loš" holesterol i poboljšaju funkciju krvnih sudova.

Zeleni čaj čak može poboljšati zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres i poboljšati kvalitet sna. Ipak, jedna od najčešće poznatih prednosti zelenog čaja jeste kako ovo piće može smanjiti upalu u telu.

Kako zeleni čaj utiče na šećer u krvi i zdravlje creva

Nedavna studija objavljena u časopisu "Current Developments in Nutrition" delovala je kao nastavak studije iz 2019. koja je povezivala konzumaciju zelenog čaja sa manjom gojaznošću, zdravstvenim rizicima i poboljšanim zdravljem creva kada je testirana na pacovima.

U novoj studiji, istraživači su procenili zdravlje creva 40 učesnika (pola sa metaboličkim sindromom, polovina je bila prijavljeni kao zdrava). Nakon konzumacije čaka 28 dana, učesnici su uzeli placebo kako bi procenili razlike. Tokom meseca konzumiranja zelenog čaja, istraživači su prijavili niži nivo šećera u krvi za sve učesnike, kao i smanjenje upale creva. Do ovog zaključka su došli nakon što su otkrili smanjenje proinflamatornih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje odnosa šećera u urinu.

Ova studija bila je usmerena na ispitivanje efekata čaja na smanjenje efekata metaboličkog sindroma. Iako nije direktna bolest, metabolički sindrom je skup stanja uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol i visok šećer u krvi, što povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Zajedno sa smanjenim nivoom šećera u krvi i upalom, čaj je takođe pomogao u smanjenju „propuštanja creva“ – simptoma gastrointestinalnih bolesti koje puštaju toksine u krvotok i povećavaju upalu u telu. Ovo takođe povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti.

Koliko zelenog čaja treba da pijete da biste se pohvalili ovim prednostima?

Učesnici studije su svakodnevno konzumirali ekstrakt koji je bio ekvivalent pet šoljica zelenog čaja. Pijenje litar zelenog čaja dnevno može izgledati kao previše, ali na sreću, nema toliko kofeina kao kafa ili čak crni čaj. Jedna šoljica sadrži 28 miligrama kofeina, tako da pet šoljica zelenog čaja ima 140 miligrama kofeina.

Kada ovo uporedite sa jednom šoljicom kafe 0,2l, koja ima 96 miligrama, ili crnim čajem sa 47 miligrama, ispijanje ove količine zelenog čaja nije loše za vaše zdravlje. Naročito kada Klinika Mejo predlaže velikodušno ograničenje od 400 miligrama kofeina dnevno.

Nezaslađen čaj bi bio najbolji izbor s obzirom na to kako napici zaslađeni šećerom povećavaju upalu — suprotan efekat od onoga što želite sa konzumiranjem zelenog čaja. Lako se kuva, a možete ga piti toplog ili ledenog, savršeno za bilo koje doba godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu