Ozbiljno upozorenje – ne spavajte sa uključenom klimom, isključite i ventilator

Da stvar bude gora, ni noću temperatura nije mnogo niža nego danju, pa mnogi ostavljaju uključene klima-uređaje dok spavaju. Međutim, postavlja se pitanje da li to može negativno uticati na zdravlje.

Izvor: Avaz
Podeli
Foto:Shutterstock/Niran Phonruang
Foto:Shutterstock/Niran Phonruang

Visoke temperature traju već nekoliko dana i svaki put kada izađete iz kuće ne samo da je zamorno, već je i opterećujuće. Gotovo je nemoguće napraviti jedan korak a da se ne oznojite, a tuširanje nekoliko puta dnevno je zamorno.

I sigurni smo da, kao i većina, jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a verovatno koristite klima-uređaj i kod kuće i na poslu.

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige "Savetnik za spavanje", kaže da korišćenje klima-uređaja nije baš najbolja moguća opcija dok spavamo. Prema njegovim rečima, to može biti loše za one koji boluju od astme. Isto važi i za korišćenje ventilatora dok spavaju.

"Mnogima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da utonu u san, ali to nikako nije dobro jer može da izazove alergijski napad i suve oči", kaže on.

To se, naravno, odnosi i na korišćenje klima-uređaja tokom noći, pa je Markov savet da dobro rashladite prostoriju pre spavanja, a zatim isključite klimu, ili je ostavite u drugoj prostoriji.

Stručnjak podseća da, osim alergijskih napada i problema sa suvim očima i nosnom sluzokožom, mogu da se jave i drugi problemi, poput ukočenosti i bolova u leđima.

Naravno, važno je i redovno čišćenje klima-uređaja i ventilatora, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste suva koža kao posledica stalne upotrebe klima-uređaja.

"Kada taj vazduh duva dugo i često, koža se osuši. Losioni i kreme će pomoći, ali ne ako to postane navika tokom celog leta", objasnio je on.

Umesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sledeće:

"Podesite roletne, navucite zavese, ali pazite da imate neke u svetloj boji, jer će tamne boje privlačiti toplotu. Često se tuširajte i hidrirajte hladnom vodom. Izbegavajte alkohol, kofein i pića sa visokom koncentracijom šećera", savet je stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu