Cvekla nije dobra samo za krvnu sliku

Cvekla je povrće koje treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova
Foto: Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Sok od cvekle takođe rešavaju i problem peruti, kao i suve ili masne kose.

Pogotovo tokom hladnijih dana, cvekla je povrće koje treba da se nađe na trpezi jer je izuzetno zdrava. Zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa i vitamina, cvekla čuva organizam od virusa i jača krvnu sliku.

Preporučljiva je posebno za anemične osobe, ali pored zdravstvenih može se koristiti i u druge svrhe - za negu kose i negu kože.

Ukoliko imate problema sa opadanjem kose preporučuje se da pijete sok od sveže cvekle, koji je bogat raznim proteinima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, kao i vitaminima B i C. Svi ovi sastojci poboljšavaju cirkulaciju vlasišta, a pospešuju i rast kose.

Mešavinom soka od cvekle i sirćeta, isperite kosu posle pranja bar jednom nedeljno kako biste očistili kožu glave i ukloniti perut. Cveklu možete koristiti i u nezi kože

Cveklu srednje veličine iscedite, i tim sokom uz pomoć vate ili pamučne gaze premažite lice. Isperite ga nakon 10 minuta i umijte se blagim sapunom.

Ovaj tretman ponavljajte jednom nedeljno, po mogućnosti pre spavanja, a koža će vam biti vidno svežija i bez akni. Takođe, sok od cvekle može vam pomoći i kod fleka na licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu