U odmakloj trudnoći rizik od smrti zbog koronavirusa povećava se za 70 odsto

Koronavirus u odmakloj trudnoći nevakcinisanih žena povećava rizik od smrti za čak 70 odsto, objavio je američki Centar za kontrolu bolesti, uz preporuku doktorima da snažno motivišu trudnice da se vakcinišu. Uglavnom sve trudnice koje su razvile najteži oblik kovida, a nisu vakcinisane, preminule su. I ne samo kod nas već i Frankfurtu, gde je jedna od najboljih bolnica u Evropi, u Holandiji, Italiji...

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/nerudol
Foto: Shutterstock/nerudol

Anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš je za domaće medije rekao da apsolutno nema dokaza da vakcina šteti plodu.

"Od hospitalizovanih trudnica uglavnom čujemo da su im lekari opšte prakse ili akušeri govorili da nije baš najpametnije da se vakcinišu, a neki su i otvoreno agitovali protiv toga, i to na osnovu petparačkih priča iz kafana i s interneta. Jer nema apsolutno nikakvih dokaza da vakcina štetni plodu. Razumem da buduće majke brinu, ali lekari moraju da imaju odgovornost", kaže Janković.

On se nada da će Ministarstvo zdravlja dati snažnu preporuku doktorima da savetuju trudnicama da se vakcinišu.

"Najpre da Ministarstvo zdravlja da snažnu preporuku doktorima koji vode trudnoće, da savetuju trudnicama vakcinaciju. I da potpišu da su tu poruku preneli trudnicama, čiji je lični izbor da li će se vakcinisati. A da kažete nekome da to ne uradi i da to nigde ne ostane zapisano, ne potpišete se i ne snosite odgovornost za to, nije u redu. I posle čitava nacija po društvenim mrežama raspreda je li ili nije trebalo uraditi carski rez, kako se došlo do respiratora, kako doktori ne znaju da leče... A stvari su propuštene i upropašćene mnogo, mnogo ranije", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu