Odlaganje ciklusa kod žene - "ne treba na svoju ruku" VIDEO

Tokom leta često je namerno odlaganje ciklusa da bi se neometano proveo godišnji odmor. Žene se odlučuju za pilule, a da se ne posavetuju sa ginekologom, što može da dovede do poremećaja ciklusa.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Kako odložiti ciklus, a ne ugroziti zdravlje?

Na tržištu postoje dve grupe preparata koje su zadužene za to, gestegeni preparati i hormonske kontraceptivne pilule.

Gestegeni preparati su takozvani derivati progesterona.

"Gestagene preparate pacijenti zovu tablete za odlaganje ciklusa, oni nisu to, oni sadrže takozvane derivate progesterona i te tablete se daju negde tri, pa i pet dana pre očekivanog ciklusa. Potrebno je piti taj preparat najduže dve nedelje", rekla je dr Jelena Trifunović Kubat.

Navodi da se prestankom uzimanja tableta može očekivati ciklus koji je obilniji i sa bolovima, takođe upozorava da ovi preparati ne štite od trudnoće.

"Kontracepcija (antibebi pilule) je efikasnija i jednostavnija mera odlaganja ciklusa i to kod nas postoji (21+7), dakle 21 tableta aktivna, 7 je placebo, i (24+4 ) gde su 24 neaktivne i 4 aktivne", rekla je ona.

Odlaganje ciklusa se, prema njenim rečima, postiže prvo aktivnim tabletama i onda se nastavlja sa sledećom kutijom aktivnih tableta, tek na kraju se piju neaktivne, "one štite od trudnoće kada se piju u kontinuitetu", kaže ona za TV "Prva".

Da li je opasno?

Napominje da je neophodno da se pacijentkinje jave ginekologu, jer "raditi na svoju ruku" ili uz savete drugih nestručnih lica mogu da ostave posledice po organizam.

"Nije problem odložiti ciklus kod mlade pacijentkinje, izazov su pacijentkinje koje imaju ciklus između sedamdeset i šezdeset dana", tvrdi ginekolog.

Neophodno je, kaže, da pacijentkinja nema neke komorbiditete, malignitete, trombofilije, oprez treba da bude najveći kod pacijentkinja starijih od 35 i redovnih pušača.

Opširnije pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu