Kako razlikovati simptome kovida od alergije na ambroziju VIDEO

Kiša koja je padala ovih dana, dovela je do bržeg procvetavanja ambrozije - biljke koja je obično aktuelna u avgustu ili septembru. Mnogi su osetili simptome alergije na ovu biljku i pre nego što su meteorolozi počeli da upozoravaju da je ona počela da raste,.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/ Prva Tv
Foto:Printscreen/ Prva Tv

Ove godine ambrozija stiže nešto ranije, pored korone i delta soja, imamo i sijaset alergija koje su se sada pojavile.

"Svake godine se pomera unapred, ranije je važilo u spetembru najjača, to primećuju svi ljudi još i pre nego što mereorolozi počinu da savetuju", rekao je alergolog i pedijatar doktor Saša Milićević .

Simptoma ima dosta, mešaju se sa simptomima prehlade

Simptomi prehlade i alergije na ambroziju su dosta slični, ali postoji i samo jedna bitna razlika, a to je temperatura.

"Neko ko ima alergiju, neće imati temperaturu, a i drugo osobe koje imaju alergiju imaće je u isto vreme svake godine i zaneće o čemu se radi", potvrdio je alergolog za "TV Prva".

Koji su simptomi alergije?

"Suvi kašalj, pojavljuje se i danju i noću, kijanje, svrab u nosu, ako je u pitanju astma pacijent će imati problem sa šištanjem u plućima ako hoda i li trči, dešava se i infekcija ako prljavim rukama diramo oči pa se javlja mešavina alergije i infekcije", tvrdi Milićević.

Kada treba otići kod lekara?

"Kada dobije ove simptome a zna da je alergičan onda ima svoju terapiju, alergija međutim može bilo kada da se pojavi čak i u 51 godini, može da dobije i dete takođe, bitno je javiti se lekaru ako se primeti neka promena", rekao je on.

Ko ima alergiju na polen treba da izbegava da spava pored otvorenog prozora i boravak u prirodi. Kada se vratite iz prirode doktor savetuje ženama da operu kosu i protresu svoju odeću, odmah je i operu.

Opširnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu