Šta ako ostavite dete u toplom automobilu? Doktorka objasnila za B92.net

Sve više slučajeva toplotnog udara kod dece događa se baš u ovom letnjem periodu. Velike vrućine i kod odraslih i kod tinejdžera izazivaju vrtoglavicu, nesvest i dehidrataciju, najčešće se dešava da se odrasla osoba onesvesti u prevozu, ali česti slučajevi su i da roditelji ostavljaju decu u kolima dok imaju neke kratkotrajne obaveze.

Izvor: B92/ Milica Milosavljević
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Podsetimo, u Kninu se dogodila teška tragedija, naime petogodišnji dečak kojeg je otac zaboravio u automobilu je preminuo.

Takođe, u julu 2019. godine preminula je i devojčica iz Rovinja koju je otac isto ostavio zaključanu u automobilu, a svako leto u svetu deca umiru jer su ih, uglavnom njihovi roditelji, ostavili zaključane u automobilima, misleći da je tako bezbednije.

Gradska uprava Knina odlučila je da sutra proglasi Dan žalosti zbog smrti petogodišnjeg dečaka kojeg je otac zaboravio u automobilu.

Da li se roditelji svesno odlučuju da dete ostave u automobilu, misleći da se za kratki vremenski period u kojem će dete boraviti zaključano, biti bezbednije nego da ga sa sobom povedu?

O tome zašto dolazi do smrtnih ishoda kod dece i kako dečji organizam reaguje na toplotu, pitali smo pedijatra dr Sonju Filipović iz poliklinike Varnava u Nišu.

Prema rečima Filipović, do toplotnog udara kod dece dolazi usled boravka na zatvorenom, neprovetrenom i veoma toplom prostoru, takođe i ako su deca preobučena.

"Deca uzrasta do pet godina, pogotovo bebe - odojčad, nemaju razvijen termoregulacioni centar koji je smešten u hipotalamusu, pa samim tim imaju nizak prag tolerancije na toplotu, deca se brže zagrevaju u odnosu na odrasle", izjavila je za B92.net Filipović.

Važna je i boja automobila

Ilustracija/Foto:Shutterstock/Jjustas
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Jjustas

Normalna temperatura dece u letnjim periodima iznosi 36 do 37,1 stepni, ali zbog nerazvijenosti organizma, deca mogu da u zatvorenom prostoru dostignu temperaturu do 41 stepen u roku od samo pola sata.

Dr Filipović napominje da i boja automobila može uticati na to da se prostor iznutra brže zagreva.

Prema njenim rečima, najopasniji su crni automobili, jer kako navodi, postojao je slučaj u kojem je dete za samo pola sata provedenim u takvom automobilu, dostiglo telesnu temperaturu od 41 stepen.

"Deca ne mogu da istolerišu velike vrućine u kratkim vremenskim periodima, nakon što dete bude ostavljeno u jednom takvom prostoru ispoljava se znojenje, ubrzano disanje i lupanje srca, dolazi do dehidratacije, nagona za povraćanjem, glavobolje, a na kraju može doći i do poremećaja svesti", kazala je dr Filipović.

Kakva je onda preporuka za roditelje koji ipak ostavljaju svoju decu u automobilu?

"Nikako ne ostavljati decu, ako se već izlazi na 15 minuta, bolje povesti dete sa sobom. Neophodno je da podignemo svest roditeljima o tome, svi misle da se njima to ne može desiti, a na žalost ovakve nesreće mogu da se dogode svakome od nas i to u roku od pola sata", rekla je ona.

Šta ako se ovakva situacija ipak dogodi?

"Najugroženija su mala deca, ako vam se ipak dogodi tako nešto, bilo da ostavite dete na 15 minuta, ili ako ste zaglavljeni u nekoj gužvi na granici, neophodno je da sa sobom imate prvenstveno vodu i so", upozorava Filipović.

Prvi korak je da se dete hitno odvede na hladnije mesto.

"Zatim se skine višak odeće sa sebe, i hladnim peškirom pokriti neke delove tela, jer nakon toplotnog udara dolazi do gubljenja vode usled znojenja i soli, pa je neophodna nadoknada organizmu", pojasnila je ona.

Za takve vrste šoka organizma, kao što je toplotni udar, postoji "recept" za pomoć.

"Recept je da se u pola litre obične vode rastvori kašičica soli i daje detetu na svakih 5 minuta po gutljaju, neophodno je da se daje samo po malo tog slanog rastvora vode jer se tako telo deteta postepeno smiruje", navodi dr Filipović.

Šta sve još treba da uradite kada dođe do ove situacije, detaljnije pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu