Sremuš čisti naše krvne sudove i veoma je lekovit, ali samo u određenom periodu godine VIDEO

Zdravlje na usta ulazi! Ali kada to zdravlje dolazi u obliku sremuša, vrlo verovatno će i svi oko vas, danima, znati da ste se zdravo hranili!

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Naš narod kaže da medved kad se probudi iz zimskog sna prvo što pojede je sremuš, zato se na latinskom i zove alijum ursinum, što na latinskom znači medveđi luk u bukvalnom prevodu. Postoji dakle neka istina u svemu tome, on zaista fantastično čisti krvne sudove i pomaže nam da se izborimo sa posledicama teške zimske ishrane, koju svi volimo i koju smo praktikovali nekoliko meseci unazad, zato što sremuš fantastično čisti naše krvne sudove, snižava nivo holesterola, spušta visok krvni pritisak, i jako dobro deluje na naš imunitet", otkriva travar Momčilo Antonijević, koga je ugostila TV Prva.

Antonijević podvlači da ako govorimo o upotrebi sremuša za poboljšanje i očuvanje zdravlja, on treba da se koristi svež, čak se preporučuje da ako pravite tinkturu od sremuša ili ga koristite za salatu, treba to da radite u šumi, dakle na mestu gde raste, jer od trenutka kad ga uberete nivo tog lekovitog alicina koga sremuš ima opada iz sata u sat. Idealno bi bilo da ponesete rakiju i teglu, uberete sremuš i nalijete ga rakijom. Rakija treba da bude od oko 50 procenata alkohola.

"Za 12 dana ćete dobiti tinkturu sremuša u kojoj je sačuvan i alicin, to su dva lekovita jedinjenja koja sremuš ima. Potrebno je ili pet dana da pijete to ili da jedete sremuš da bi se postigla kritična količina licina u našem krvotoku, koji zapravo deluje kao razređivač, čisti naše krvne sudove u krvotoku i ima antivirusno dejstvo, prava je biljka za ovu godinu", dodaje travar.

Kada ga kupujete, bitno je da pitate koliko je svež. Ima prepoznatljiv miris, liči na beli luk. Sve što ne miriše na beli luk nije sremuš. I kad stavite list u usta, on ne sme da bude ljut i da pali, upozorava Antonijević.

"Postoje biljke koje su slične sremušu, a koje su otrovne, kad ga uberete i pomirišete list, treba da miriše na beli luk. Ne bi valjalo da ga pomešate sa mrazovcem jer je on otrovan. Treba da ima blag ukus na mladi beli luk, a kad ga uzimate na pijaci, obratite pažnju da bude svetle boje, izgleda sveže, da nije sasušen, i da nema cvetova. On se bere pre cvetanja, jer sa cvetanjem gubi svoju lekovitost."

Tinkturu treba da čuvate zatvorenu u tamnoj flaši, a pije se tri puta dnevno po 20 kapi sa malo vode.

Inače, sremuš se bere od pojave do cvetanja, dakle nekih mesec dana od kad nikne u ovo doba godine.

A kako izgleda recept za projice sa sremušem saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu