Nemački naučnici smislili rešenje u slučaju tromboze posle vakcine

Nemački naučnici utvrdili su zašto se u nekim retkim slučajevima nakon vakcinisanja Astrazenekinom vakcinom javlja tromboza. Za to, kažu, postoji i rešenje: aktivni sastojak s trenutnim dejstvom "koji pomaže protiv tromboze".

Izvor: dw.com
Podeli
Foto: shutterstock/OrelPhoto
Foto: shutterstock/OrelPhoto

Pročitajte još:

"Vakcine štite od brazilskog, problem južnoafrički soj"

Vučić: Srbija nabavila američki lek

Prosečna starost zaraženih pala sa 56,7 na 38,3 godine

Šest slučajeva tromboze u Nemačkoj nakon vakcinacije cepivom Astrazeneke pomno su proučili na Univerzitetskoj bolnici Grajfsvald i došli do, kako ocenjuju nemački mediji, "revolucionarnog otkrića": vakcina – u veoma retkim slučajevima – "aktivira" trombocite u krvi na sličan način kao kada oni stvaraju zaštitni sloj preko otvorene rane.

Takvu reakciju nije teško sprečiti tako da se savetuje da se rizičnim grupama uz vakcinu daje i odgovarajući preparat, aktivni sastojak s trenutnim dejstvom "koji pomaže protiv tromboze". Njega je, međutim, moguće davati samo nakon pojave tromboze, a ne istovremeno sa primenom vakcine.

U Nemačkoj se nastavlja vakcinacija Astrazenekinom vakcinom

Inače, odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lekove (EMA), 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom Astrazeneke, najavilo je da će nastaviti vakcinaciju tim cepivom.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da se vakcinacija nastavlja već od petka, a isto je odlučila i Italija. Španija namerava da nastavi korišćenje Astrazenekine vakcine od početka sledeće nedelje, a za sada je jedino Švedska objavila da će "dobro proučiti" nalaz Evropske agencije i da će odluku doneti za koji dan.

Uprkos brojnim medijskim napisima o toj vakcini u kojima se postavlja pitanje poverenja građana u bezbednost postupka, to u Nemačkoj nije ostavilo velikog traga na građane. Prema jednom brzom ispitivanju javnog mnjenja, spremnost na vakcinaciju pala je veoma malo: ranije je to iznosilo 73 odsto, a sada 71 procenat upitanih građana izjavljuje da je spremno da se vakciniše "što pre".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu