Hoćete da se vakcinišete, ali imate alergiju? Ovo uputstvo može da vam pomogne

Ukoliko želite da primite vakcinu protiv koronavirusa, a inače imate neku vrstu alergijskih reakcija, sigurno će vam od koristi biti uputstvo koje je izdao Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD (CDC).

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Carlos Lemos
EPA-EFE/Carlos Lemos

Tri nova soja od prošle godine haraju svetom, od toga dva još od letos

Šta tačno znači kada kažu da je vakcina efikasna 72,51 odsto?

Skandal u Nemačkoj: Lekari pokušali prevarom da se vakcinišu

Kako je navedeno, ovo uputstvo služi za vakcine kompanije Fajzer i vakcine kompanije Moderna (u oba slučaja, u pitanju su takozvane mRNA vakcine).

U Srbiji je, od ove dve, za sada dostupna vakcina kompanije Fajzer.

Preosetljivost na sastojke mRNA vakcine protiv kovida 19 jedina je kontraindikacija za vakcinisanje protiv bolesti kovid 19, uz opšte kontraindikacije, gde spadaju akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primenu prethodne doze vakcine, piše u uputstvu.

Kako se navodi dalje, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat (što su sastojci vakcine), može se vakcinisati, jer prema preporukama koje daje CDC, alergija na antibiotike i druge lekove nije kontraindikacija za vakcinisanje.

Oni koji su imali neposrednu alergijsku reakciju na bilo koju drugu vakcinu ili injekciju moraju biti oprezni prilikom primanja vakcine protiv koronavirusa, a savetuje se da se posavetuju sa svojim alergologom ili nekim drugim stručnim licem pre vakcinisanja.

Alergijske reakcije koje su povezane sa kućnim ljubimcima, insektima, okolinom ili nečim drugim što nema veze sa vakcinama (bilo protiv kovida 19, bilo nekim drugim), injekcijama ili polisorbatima, nisu kontraindikacija ili mera opreza kada je u pitanju vakcinisanje mRNA vakcinom protiv kovida 19.

Osobe koje inače imaju alergijske reakcije na vakcine, injekcijske terapije ili bilo kakvu vrstu anafilaksije trebalo bi posmatrati bar 30 minuta nakon primanja vakcine protiv kovida 19, dok bi svi ostali trebalo da budu pod prismotrom lekara bar 15 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu