Ortoped dr Jeremić objasnio kako da hodamo po snegu, a da sačuvamo glavu VIDEO

Kako se ne polomiti na snegu i ledu? Šta da uradite ako nezgodno padnete? Koje povrede su stvarno opasne, a šta može da se leči i ležanjem kod kuće?

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Ortoped Danilo Jeremić kaže da lekari stalno apeluju, posebno na starije osobe, jer su sami po sebi uplašeni kada izađu napolje po hladnom vremenu, da paze na ulici. Osim toga, oni imaju slabiju koordinaciju pokreta, nesigurnost pri hodu, slabu mišićnu snagu i na kraju imaju razne degenerativne promene, kako kolena, tako i mišića, odnosno zglobova koji sveukupno mogu da dovedu do povreda i preloma.

"Neki opšti princip ponašanja je da bi letnju obuću trebalo zameniti zimskom, dakle duboke cipele ili čizme treba da budu sa gumenim đonom, a ne plastičnim. Što se tiče hoda po ledu i poledici, korak treba da bude sitan, sa blago savijenim nogama u kolenima, bez držanja ruku u džepovima zbog balansa pri hodu. Obratite pažnju na metalne i mermerne ploče, one su posebno klizave, pomognite se ogradama tamo gde ih ima, ne gazite peta prsti ili obrnuto, nego celim stopalom da se oslanjate i treba da bude adekvatan razmak između dva stopala zbog stabilnosti", poručuje dr Jeremić, koga je ugostila TV Prva.

Kako kaže, svaki čovek ima svoju intuciju da se brani da prilikom pada ispruži ekstermitet ili se dočeka na otvorenu šaku ili neki drugi način.

"Ukoliko imamo prisutno iskrivljenje određenog dela, ruke ili noge i ukoliko osetite da nešto krca u povređenom ekstremitetu, ono što treba da uradite jeste da imobilišete povređeno mesto, uvijete u tvrdi predmet oko ekstremiteta i da sačekate pomoć. Povređeno mesto možemo da hladimo. Ukoliko postoji povreda kičme ili glave, ne treba dirati te pacijente, treba pozvati stručna lica, jer njihovim pomeranjem možemo da izazovemo još teže posledice."

Inače, ortoped je najavio da će Institut za ortopediju Banjica od ponedeljka ući u redovan program i da su dobili dozvolu da otpuštaju pacijete obolele od kovida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu