Šta više šteti koži ruku: upotreba dezinficijensa ili često pranje sapunom?

Može li česta upotreba dezinficijensa za ruke da ošteti kožu? Nemački stručnjak Johan Noblok, šef odseka za higijenu univerzitetskog medicinskog centra u Hamburgu, odgovara odrično.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Depositphotos/ kleberpicui
Foto: Depositphotos/ kleberpicui

On tvrdi da je povećana upotreba dezinficijensa za ruke otkako je počela pandemija koronavirusa potpuno bezopasna i da bi samo u retkim slučajevima bakterije mogle postati otpornije na dezinfekciona sredstva - ne i imune, ističe, samo nešto otpornije.

"Ali takva pojava nije primećena kod virusa", rekao je Noblok.

Osnovni sastojak većine dezinficijenasa je alkohol. "Nema dokaza da to na bilo koji način stvara rezistenciju bakterija i virusa."

Štaviše, radi se o proizvodima koji su dermatološki ispitani, izrazito se dobro podnose i neće izazvati reakciju kože.

Otprilike 15.000 zaposlenih u Univerzitetskom medicinskom centru u Hamburgu svakodnevno ih koristi, medicinske sestre i do četrdesetak puta u smeni.

"Izrazito retko dolazi do netolerancije ili alergijske reakcije, a i tada je to uglavnom posledica aromatičnih ili dodataka za ovlaživanje", kaže nemački stručnjak.

Hirurzi, objašnjava Noblok, pre operacija dezinfikuju ruke tri minuta. "Oni doslovno natapaju kožu alkoholom i pritom nema nikakvih posledica."

Napominje i da je dezinfekcija ruku alkoholom verovatno bolja za kožu od prečestog pranja sapunom.

I nemačko dermatološko društvo savetuje da je za kožu bolje koristiti dezinficijens nego sapun, nakon čega bi bilo idealno namazati ruke kremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu