Uzroci neplodnosti i hormonskih problema možda se kriju u predmetima od plastike VIDEO

Već se plašimo da nas mobilni telefoni zrače. Jesu li i maske za telefone štetne po nas? Sadrže li đačke torbe hemikalije koje umanjuju plodnost? To je istraživala Alternativa za bezbednije hemikalije i rezultati nisu dobri.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Ftalati su organska jedinjenja, dakle hemikalije, koje se nalaze u mekoj plastici, jer služe kao omekšivači plastike da bi PVC polovinil-hlorid plastika bila meka i savitljiva. Testirali smo 36 proizvoda od kojih nam je 10 bilo pozitivno na prisustvo ftalata, znači nekih 28 odsto. Dokazano je da su štetni po plodnost i razvoj ploda, smanjuju broj spermatozoida, pored toga spadaju u grupu remetioca hormonskog sistema i ukazuju na probleme u razvoju jezičko-govornog razvoja kod dece i utiču na to da se kod devojčica javlja raniji pubertet", naglašava programska direktorka organizacije Alternativa za bezbednije hemikalije Jasminka Ranđelović, koju je ugostila TV Prva.

Zabrana koja je stupila na snagu u EU dopušta do 0,1 odsto ftalata, a ova organizacija je kod nekih predmeta za svakodnevnu upotrebu našla da je zastupljen i do 18 odsto. Našli su ga u školskim torbama, rančevima, raznim torbicama, neseserima, dečjim kabanicama, papučama koje imaju PVC đon, u veštačkoj koži...

Njihov je plan da se u Srbiji sledeće godine donese zakonska zabrana ftalata.

"Izbegavajte proizvode od polivinil plastike, čitajte deklaraciju. Razvili smo i aplikaciju koja se preuzima sa Google play-a ili App store-a koja omogućava da se skenira bar kod proizvoda i da se pošalje zahtev snabdevaču bilo da je to uvoznik, proizvođač, distributer ili trgovac da li taj proizvod sadrži ftalate u sebi. U bazi imamo oko 20.000 proizvoda, koji su uglavnom od evropskih proizvođača", napominje Ranđelović.

Ona upozorava da treba izbegavati i proizvode koji imaju bisfenol A koji se dodaje da bi plastika bila tvrđa. On se uglavnom nalazi u flašicama za višekratnu upotrebu i nekim sportskim rekvizitima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu