Bezazleni postupak koji je deo svakodnevice zamalo je od zdravog čoveka napravio invalida

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nije sigurno čistiti prljavštinu iz uva pomoću predmeta.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: ridofranz/Depositphotos
Foto: ridofranz/Depositphotos

Pamučni štapić za čišćenje uva koristi se u svakodnevno u domovima. Njegovi mekani krajevi idealni su za čišćenje ušne školjke od nečistoća, ali je odvajanje pamuka velika opasnost koja može stvoriti zdravstvene probleme, a u najgorem slučaju gubitak sluha.

To se zamalo dogodilo čoveku iz Engleske, a njegova priča upozorenje je svima koji koriste higijenski proizvod. Zbog nezgode koja mu se dogodila, završio je kod specijaliste.

Doktor Nil Raithata objavio je snimak intervencije koju je morao da obavi kako bi izvukao pamuk iz ušne školjke pacijenta. Čovek je prethodno osetio jak svrab u uvu i pokušao ga je otkloniti štapićem. Brzo je shvatio da se deo pamuka nalazi toliko duboko u uvu da ga je nemoguće izvaditi.

"Pacijent je prethodno dobio upalu ušnog kanala, a štapić je upotrebio kako bi smanjio neugodnost zbog iritacije", objašnjava doktor Raithatha.

Doktor je tokom pregleda video da se radi o jakoj upali, pa nije mogao da uključi standardnu usisnu sondu za uklanjanje pamuka. Umesto toga koristio je instrument za delikatne intervencije. Na kraju je upotrebio klešta kako bi potpuno izvadio deo vrha štapića. Pacijent je bio u opasnosti da trajno izgubi sluh, ali se brzo javio lekaru. Potom je upućen na dalje lečenje.

"Čišćenje ušne školjke prstima i pamučnim štapićima može gurnuti nečistoće u unutrašnjost ušnog kanala i pogoršati stanje", kažu iz organizacije i savetuju korišćenje kapi maslinovog i bademovog ulja za uklanjanje naslaga, piše Unilad.

Stručnjaci objašnjavaju da će stvrdnuta nečistoća sama ispasti tokom noći nakon dve do tri nedelje. Ako se to ne dogodi, savetuju poseta lekaru opšte prakse ili specijalisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu