Test krvi otkriva rak dojke pet godina pre pojave simptoma

Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina pre nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Notingem koji su obavili pilot-studiju, objavio je Skaj njuz. Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina.

Izvor: B92, N1
Podeli
Foto: depositphoto/belchonock
Foto: depositphoto/belchonock

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitela protiv sebe samog - autoantitela. Istraživači na Univerzitetu Notingem kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane sa rakom.

Naučnici su u pilot-studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata obolelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

"Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitela u krvi", rekao je doktorand Denija Alfatani, koji je učestvovao u istraživanju.

On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i pre nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina.

strana 1 od 22 idi na stranu