Pet razloga zbog kojih se javlja erektilna disfunkcija

Milioni muškaraca širom sveta pate od erektilne disfunkcije u nekom trenutku života.

Izvor: B92, Daily Star
Podeli
Foto: depositphotos/ kosmos111
Foto: depositphotos/ kosmos111

Uglavnom se seksualna nemoć vezuje za starost, ali se erektilna disfunkcija sve češće javlja kao posledica fizičkih i psiholoških stanja.

Evo uzroka poremećaja erekcije i pet razloga zbog kojih biste mogli da se mučite u krevetu.

Medicinska stanja

Određena stanja, poput srčanih bolesti, često mogu da budu krivci kada je reč o erektilnoj disfunkciji. Simptomi mogu da se pojave i ranije zbog kardiovaskularnih problema poput ateroskleroze.

Ostala zdravstvena stanja koja mogu da dovedu muškarca do disfunkcije jesu dijabetes, hronične bolesti bubrega i multiple skleroze.

Emocionalna nevolja

Problemi u vezi često mogu da budu uzročnik jer stres može da dovede do problema u spavaćoj sobi. Depresija, anksioznost, nisko samopoštovanje, krivica i strah od seksualnog neuspeha, faktori su koji dopronose poremećaju erekcije.

Lekovi

Određeni lekovi mogu da vam otežaju održavanje erekcije, poput antidepresiva ili lekova za krvni pritisak. Iako ovi lekovi mogu da leče stanje, svi povećavaju faktor rizika za erektilnu disfunkciju.

Životni izbori

Pušenje, piće ili droga verovatnije će povećati šanse za problem sa čvrstim penisom.

Međutim, konzumiranjem namirnica punih flavonida, poput borovnice, može da se smanji rizik od pojave erektilne disfunkcije.

Fizičke povrede

Vežba je odlična za zdravlje, ali svaka vrsta povrede u donjoj polovini tela može da prouzrokuje disfunkciju erekcije.

Istraživanje digitalnog zdravlja muškaraca "Numan" pokazalo je da 47 odsto muškaraca nije zatražilo profesionalnu pomoć u vezi sa ovim problemom.

strana 1 od 23 idi na stranu