Od limfoma godišnje oboli 1.200 ljudi u Srbiji: Prepoznavanje simptoma prvi je korak u prevenciji

Udruženje obolelih od limfoma "Lipa" je najavilo da će u nedelju 15. septembra obeležeti Svetski dan borbe protiv te maligne bolesti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/tashatuvango
Foto: Depositphotos/tashatuvango

Svetski dan borbe protiv te maligne bolesti obeležiće se pod sloganom "Male stvari čine velike promene".

"Svetski dan borbe protiv limfoma dočekujemo sa novom mobilnom aplikacijom LIMFOM APP, kojom želimo da podržimo i osnažimo naše pacijente kroz edukaciju i da im kroz redovno praćenje simptoma pomognemo da ostvare produktivniju komunikaciju sa lekarom, što će se nesumnjivo odraziti i na bolji kvalitet života", navodi se u saopštenju "Lipe".

Limfom je maligna bolest limfocita i u svetu se svake godine registruje oko 600.000 novoobolelih, a u Srbiji 1.200. Neblagovremeno uspostavljena dijagoza, zajedno sa nejednakim pristupom savremenim terapijama, najveći su problemi sa kojima se suočava većina pacijenata, ukazala je "Lipa".

Oboleli kasne sa odlaskom kod lekara jer limfom ima nespecifične simptome, koji mogu biti simptomi nekih manje ozbiljnih stanja, kao što su bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu, ispod pazuha i u preponama, neobjašnjivi gubitak težine, groznica i blago povišena temperatura, stalno kašljucanje, glavobolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu