Stručnjaci veruju da će ova opasna bolest biti iskorenjena do 2050. godine

Zdravstveni stručnjaci smatraju da malarija može da se iskoreni do 2050. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/tashatuvango
Foto: Depositphotos/tashatuvango

Oni su poručili da Svetska zdravstvena organizacija (WHO) ne bi trebalo da beži od ovog "cilja epskih razmera". U velikom izveštaju, koji je u suprotnosti sa zaključcima prošlomesečnog izvještaja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o malariji, 41 stručnjak je rekao da se malarija, jedna od najstarijih i najsmrtonosnijih bolesti na svetu, može iskoreniti 2050. godine. Međutim, kako bi ispunili taj cilj vlade, naučnici i čelnici u javnom zdravstvu moraju uložiti više novca i inovacija u borbu protiv ove bolesti koji je prenose, navedeno je u izveštaju.

"Predugo je iskorenjivanje malarije bilo daleki san. Sada imamo dokaze da se ona može i treba iskoreniti do 2050. godine. Moramo se suočiti s ambicioznim ciljevima i biti predani snažnoj akciji kako bismo ih ispunili", rekao je Ričard Feačem, direktor "Svetske zdravstvene grupe" (Global Health Group) s Univerziteta u San Francisku i jedan od vođe analize malarije koju je naručio stručni časopis Lancet.

Ova analiza objavljena je nekoliko sedmica nakon što je SZO objavila svoj izveštaj o malariji i zaključila da ta bolest ne može biti uskoro iskorenjena te da postavljanje nerealnih ciljeva s nepoznatim troškovima i ishodima samo može dovesti do frustracije i protivreakcija.

Malarijom je 2017. godine zaraženo skoro 219 miliona osoba. Od toga je umrlo skoro 435.000 osoba, većinom beba i dece iz najsiromašnijih delova Afrike, piše Klix.ba. Kako bi malariju iskorenili do 2050. godine, autori ovog izveštaja sugerišu tri načina kako se može ubrzati pad malarije. Kažu da treba pametnije koristiti mreže za zaštitu od komaraca, lekove i insekticide te da treba razviti nova sredstva, kao što su vakcine. Osim toga, navode da vlade treba da povećaju ulaganja za gotovo dve milijarde dolara godišnje kako bi ubrzale napredak u borbi protiv te ove bolesti.

strana 1 od 20 idi na stranu