Deca koja piju energetska pića sklonija ovim poremećajima

Deca koja piju energetska pića sklonija su poremećajima mentalnog zdravlja, pokazali su rezultati najnovije britanske studije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/HandmadePictures
Foto: Shutterstock/HandmadePictures

Prema istraživanju Univerziteta u Njukaslu i Tisajdu, energetska pića mogu negativno da utiču na dečje mozgove, jer se njihovom upotrebom povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD), depresiju, anksioznost i samoubilačke misli.

Konzumiranje energetskih pića ima kao cilj povećanje energije pomoću kofeina i drugih stimulansa. U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Public Health, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su pili energetska pića, preneo je Njujork post.

Pročitajte i:

Koliko su zaista opasna energetska pića? Lekari saglasni VIDEO

Obožavate gazirane sokove i kofein? Evo koje sve bolesti oni izazivaju

Istraživači su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine, a otkrili su još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece koje izaziva konzumiranje energetskih pića, rekla je glavna autorka studije, profesorka na Univerzitetu Tisajd Amelija Lejk.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih pića deci mlađoj od 16 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu