Strahovi i fobije: Kada je vreme za stručnu pomoć? VIDEO

Svi strahovi su povezani sa strahom od smrti, jer je to ključno egstencijalno pitanje. Iz njega se razvijaju svi drugi strahovi koji najčešće prerastaju u fobije. Pojedini se plaše neuspeha, drugi uspeha, a najčešći su strahovi od: zmija, buba, visine, zatvorenog prostora, mraka, javnog nastupa...

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/Nutlegal Photographer
Foto: Shutterstock/Nutlegal Photographer

Da li je prisustvo straha uvek pouzdani pokazatelj da smo u opasnosti? Kako se prevazilazi strah, a kako fobija kao i o mnogim drugim pitanjima govorila je danas gošća emisije "150 minuta" televizije Prva, doktorka Tatjana Vlašković Jovićević, psihijatar i psihoterapeut.

Ona je najpre istakla koja je razlika između straha i fobije.

"Strah je naše urođeno osećanje, koje nas, na neki način čuva od nekih opasnih situacija, ali kada taj strah postane iracionalan, preteran, onda može da ode do nivoa fobije. Tada možemo i da izbegavamo neku situaciju, objekat, biće... Zavisi šta je u pitanju. Zato što ga se toliko plašimo da mislimo da je opasno po naš život", priča doktorka i osvrće se na metode lečenja.

Pročitajte još:

Zbog čega volimo osećaj straha: "Nalet adrenalina može da izazove zavisnost"

U Srbiji se šire četiri virusa VIDEO

Pripremite se za "bolest X"

"Jedan od zvaničnih načina fobija jeste hipnoza, ali pre toga postoje mnogi načini kao što je kognitivno-bihevioralna, zatim postepeno izlaganje uzroku fobije i drugi. Mnoge fobije mogu biti problem za normalno funkcionisanje, kao što je recimo fobija od zatvorenog prostora, javnog nastupa... Tada moramo da to rešavamo, ali postepeno", priča ona i skreće pažnju da bi trebalo potražiti pomoć onda kada nam strah odnosno fobija ometa normalno funcionisanje.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu