Stručnjaci otkrivaju: Evo kako preživeti sezonsku depresiju

Analiza kompanije za savetovanje o mentalnom zdravlju Thriveworks navodi da će, prema trendovima internet pretraživanja, sezonska depresija dostići svoj vrhunac u drugoj nedelji novembra, što je upravo sada.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pretraživanja sezonskog afektivnog poremećaja ove godine su za 33,34 odsto veća nego 2021. i 2,44 posto veća nego ranije", navodi Thriveworks.

Promena vremena i raniji zalasci sunca mogu dovesti do sezonske depresije, koja se medicinski naziva sezonski afektivni poremećaj ili skraćeno SAD. Prema Klinici Klivland, od tog stanja pati 10 do 20 odsto odraslih.

Koji su simptomi sezonskog afektivnog poremećaja?

Najčešći simptomi sezonskog afektivnog poremećaja su gubitak interesovanja za aktivnosti u kojima inače uživamo, gubitak libida, problemi s koncentracijom, povećan apetit (posebno za ugjenim hidratima) i pospanost.

Muškarci imaju dvostruko veću verovatnoću da će razviti simptome, a nedavna studija je pokazala da su oni koji žive u Škotskoj, Severnom Velsu i Londonu najosetljiviji zbog manje količine sunčeve svetlosti koju dobijaju. Simptomi se mogu pojaviti kod ljudi svih starosnih grupa, uključujući decu.

Kako se leči sezonski afektivni poremećaj?

Stručnjaci kažu da sezonski afektivni poremećaj treba lečiti kao i druge vrste depresije – kognitivno-bihevioralnom terapijom. Oboleli koriste i komore za foto-terapiju. Pomaže i manji unos alkohola i povećana konzumacija tamne čokolade, masne ribe, banana, tamnog mesa, avokada i orašastih plodova. Ako živite u delovima sveta s manje sunčevih zraka, mogu pomoći i dodaci vitamina D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu