Ko bolje podnosi stres – žene ili muškarci? Odgovor su dali stručnjaci, a šta vi mislite? ANKETA

Da li su žene te koje burnije reaguju na stres, a u njemu se ne snalaze baš najbolje i sporije dolaze do rešenja neke izazovne situacije, ili su to ipak muškarci? Odgovore su nam dali stručnjaci.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto:Shutterstock/Roman Samborskyi
Foto:Shutterstock/Roman Samborskyi

Psihoterapeut Miljan Damnjanac i doktorka Tatjana Vlašković Jovićević, psihijatar i psihoterapeut, danas su u emisiji "Jutro", televizije Prva, govorili o stresu te o tome ko ga bolje podnosi – žene ili muškarci.

Da li su žene te koje burnije reaguju na stres, a u njemu se ne snalaze baš najbolje i sporije dolaze do rešenja neke izazovne situacije, ili su to ipak muškarci, odgovore su nam dali stručnjaci. Kako navodi doktorka Vlašković Jovićević, postoje osnovne hormonske razlike između žena i muškaraca, zbog čega su mahom uslovljene i ostale razlike, pa i ove, u vladanju stresom.

"Žene uglavnom svoj problem najpre vole da podele sa drugima, da im drugi daju savet, dok se muškarci uglavnom pretrpavaju poslom ili izbegavaju da pričaju o tome", priča doktorka. Psihoterapeut Miljan Damnjanac kaže:

"Muškarci zbog društva ne vole da pokazuju svoje emocije. Neka vrsta depresije kod njih može se videti kroz bes, što kod žena uglavnom nije slučaj. Kod muškaraca se često tuga i nezadovoljstvo izražavaju kroz bes, jer bes maskira emociju. Jer nam je nametnuto da, kao muškarci, bolje da budemo besni – muževnije je, nego emotivni i tužni ili slabi", rekao je psihoterapeut i dodaje da su žene uglavnom pod većim stresom od muškaraca, ali i da su isto tako, emocionalno pismenije.

Svoje mišljenje, ko bolje podnosi stres – žene ili muškarci, podelite sa nama u anketi koja sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu