Smanjite rizik od Alchajmerove bolesti: Najbolji načini za detoksikaciju mikroplastike iz mozga

Mikro i nanoplastika (MNP) se proučavaju kao ekološko pitanje već neko vreme, ali naučnici tek sad počinju da shvataju njihov ogroman uticaj na zdravlje ljudi.

Izvor: B92, KJ
Podeli
Foto: Shutterstock/r.classen
Foto: Shutterstock/r.classen

Prema narativnom pregledu iz 2022. iz Međunarodnog časopisa za istraživanje životne sredine, procenjuje se da odrasle žene i muškarci konzumiraju otprilike 133.000 i 97.000 čestica plastike, samo iz pijuće vode svake godine. Ispostavilo se da je gutanje MNP-a veliki problem ne samo za zdravlje creva i imuniteta, već i za zdravlje mozga.

2022. godine istraživači su otkrili da MNP imaju sposobnost da razbiju krvno-moždanu barijeru; nova studija na životinjama koju je objavio Nanomaterial otkriva kako bi se to tačno moglo dogoditi.

Mikroplastika i krvno-moždana barijera

Krvno-moždana barijera (BBB) je zaštitni zid koji sprečava toksine ili patogene da uđu u mozak. Međutim, ako su ova neželjena jedinjenja dovoljno mala, mogu da probiju barijeru i utiču na neurološke funkcije.

Utvrđeno je da MNP uneseni hranom pojedinca (tj. hranom i vodom) probijaju BBB. Vremenom, prisustvo ovih plastičnih čestica može povećati upalu u mozgu i čak doprineti neurološkim stanjima, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

U studiji, istraživači su miševima oralno davali MNP napravljene od polistirena (plastika za hranu koja se koristi za pravljenje kutija za poneti) putem vodenog rastvora. Otkrili su da su plastične čestice mogle da probiju BBB (zahvaljujući površinskoj strukturi koja se zove biomolekularna korona) i uđu u mozak miša za samo dva sata nakon gutanja.

Kako izbaciti mikroplastiku iz organizma

Dok se ne sprovedu dalja istraživanja koja ukazuju na specifične zdravstvene posledice MNP-a u mozgu, naučnici predlažu ograničavanje izloženosti i ograničavanje upotrebe koliko god je to moguće. Izbegavanje plastične ambalaže za hranu za jednokratnu upotrebu je dobra stvar za početak.

Izbegavajte i druge toksine iz životne sredine (npr. teške metale, jake hemikalije, zagađivače, buđ, itd.), jer povećano toksično opterećenje otežava vašim organima za detoksikaciju da filtriraju i eliminišu sva neželjena jedinjenja.

Iako se MNP ne mogu u potpunosti izbeći, postoje prirodni načini na koje možete svakodnevno ojačati prirodne puteve detoksikacije vašeg tela – kao što je ishrana bogata biljkama sa detoksikacionim biljem i mikronutrijentima, redovno znojenje (npr. fizičkom aktivnošću, korišćenjem saune, i tople kupke) i pravilno hidriranje (ali zapamtite - voda iz slavine ima mnogo manje plastičnih čestica od flaširane vode!).

Takođe možete razmotriti uzimanje ciljanog suplementa za detoksikaciju koji isporučuje antioksidativne sastojke (npr. glutation, vitamin C i mlečni čičak), promoviše optimalnu funkciju vaših organa za eliminaciju (tj. jetra, bubrezi, creva, pluća, koža i limfa) , i dodatno jača prirodne puteve detoksikacije vašeg tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu