Stalno odlažete planove? Nije problem lenjost – mnogo je ozbiljnije

Ponekad se ljudi nađu u situaciji kada nešto jednostavno ne mogu da urade pa to odlažu. Obično tada te ljude nazivamo lenjim, a prava istina se krije ipak negde drugo.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Manjak motivacije često smatraju glavnim razlogom lenjosti, ali to nije istina. Ako ste se ikada pronašli u fazi koja izgleda kao beskrajni ciklus odugovlačenja, krivice i haosa, možda ste se zapitali zašto se to vama događa.

Ipak, kako navodi klinička psihološkinja Dženi Jip, lenjost obično nije razlog odugovlačenja. Ona lenjost objašnjava kao apsolutno izbegavanje bilo kakvih obaveza u toj meri da ne želite ni da razmišljate o tome, dok je odugovlačenje obaveza nešto što vas muči i o čemu ćete razmišljati.

Odugovlačenje može imati posledice, kao što je zaostajanje na poslu ili neuspeh u postizanju ličnih ciljeva. Postoje i emocionalni uticaji. Povezuju se s depresijom, anksioznošću i stresom, lošim snom, neadekvatnom fizičkom aktivnošću, usamljenošću i ekonomskim poteškoćama.

Stoga je važno saznati zašto odugovlačite i naučiti kako se s tim boriti, jer su to jedini načini da promenite svoje ponašanje. Promena nije jednostavna. Baš kao i rad na anksioznosti ili drugim problemima mentalnog zdravlja, rešavanje odugovlačenja može biti teško, naročito ako dolazi iz duboko ukorenjenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu