Na odmoru, a u glavi na poslu: Stalna dostupnost izaziva stres

Čak i tokom letovanja skoro trećina nemačkih kancelarijskih radnika dostupna je za posao. Tačnije, 31 odsto - rezultat je ankete instituta JuGav (YouGov). Svaki deveti zaposleni čak i želi da bude dostupan svakog dana.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: fizkes/Shutterstock
Foto: fizkes/Shutterstock

Među ispitanicima koji kažu da nisu dostupni, više od četvrtine barem jednom nedeljno tokom odmora pogleda poruke u vezi sa poslom. U anketi je učestvovalo više od 2.000 zaposlenih.

Pod stresom zbog stalne dostupnosti bilo je 30 odsto ispitanika, dok je 66 odsto reklo da im je bilo teško da se tokom odmora "isključe."
Među razlozima za stalnu pristupačnost bila su očekivanja klijenata ili poslodavaca i važni projekti, ali i sopstvena motivacija.

Osim toga, ljudi su napeti i pre i posle odmora. Da je bilo pod stresom uoči letovanja reklo je 45 odsto učesnika ankete, dok je 63 odsto navelo da su posle odmora ostali sveži još samo nedelju dana.

"Fleksibilan rad ne treba da znači da zaposleni budu stalno dostupni i da ne mogu da se isključe," rekao je Oliver Bliher (Blüher) iz tehnološke kompanije Slek (Slack), koja je pokrenula istraživanje.

"Kompanije propuštaju sjajnu priliku, jer samo oni koji zaista mogu da se isključe na odmoru ili posle posla, vraćaju se na rad sa obnovljenom energijom i motivacijom," istakao je Bliher.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu