Hrana za koju mislimo da je zdrava, a uništava mentalno zdravlje - postoji zamena za ove namirnice

Čak i ako pokušavate da se hranite zdravo, možda birate hranu koja može izazvati anksioznost ili depresiju, a da toga niste ni svesni.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U borbi protiv anksioznosti i depresije, delimo vam listu namirnica koje treba da izbegavate, kao i odlične zamene umesto tih namirnica koje možete koristiti. Ovo je savet za sve zdrave ljude, a pogotovo one koji se bore već sa anksioznošču.

1. Voćni sok

Voćni sok može izgledati kao zdravo piće, ali voće ima nešto važno što sok nema: vlakna. Vlakna vas ispunjavaju i usporavaju kako vaša krv obrađuje energiju. Bez vlakana, sok može izazvati navalu šećera, što može uzrokovati da se srušite, ostavljajući vas gladnim i ljutim. Umesto toga, pokušajte da pijete vodu i jedete pravo voće.

2. Gazirana pića

Čak iu najgorem slučaju, voćni sok obično barem ima neke nutritivne prednosti, poput vitamina i minerala. Gazirana pića čak ni to nemaju! Uz sav šećer koji ima, gazirani sok može biti nezdrav, pa čak i povezan sa depresijom. Iako vas dijetalna zamena može poštedeti šećera i kalorija, nije mnogo bolja u tome da vam pomogne da izbegnete depresiju. Konačno, kofein koji gazirana pića daju povezana su sa anksioznošću. Ukoliko vam baš nedostaje da popijete nešto gazirano, jedino što bi mogli da popijete a da nema direktan uticaj na vaše zdravlje jeste - kisela voda.

3. Beli hleb

Ako volite da ujutru pojedete parče tosta ili sendvič, pokušajte da izbegnete beli hleb. NJegovo visoko obrađeno belo brašno brzo se pretvara u šećer u krvi, zbog čega možete da se osećate malaksalo. Ne morate da izbacite hleb skroz, ali probajte alternativu od celog zrna. Ili probajte ovsene pahuljice za doručak.

4. Krofne

Krofne mogu biti dobra namirnica za zaslađivanje, a možda čak i zgodan doručak, ali bi zaista trebalo da ih smanjite na minimum, posebno ako želite da izbegnete anksioznost i depresiju. Pune su masti, belog brašna i puno šećera, sa vrlo malo vlakana. Ako vam je potrebna brza užina, tamna čokolada je bolja opcija: ona smanjuje nivoe kortizola, što smanjuje anksioznost.

5. Kečap

Kečap je pun šećera i iako postoje lakše alternative, njihovi veštački zaslađivači su takođe povezani sa anksioznošću i depresijom. Pokušajte da kuvate sa svežim paradajzom i umesto toga napravite sopstvenu salsu da biste znali šta u stvari jedete i da ste sigurni da ne postoje nikakvi aditivi u vašem sosu, osim čistog paradajza i malo začina.

6. Soja sos

Ako ste osetljivi na gluten, hrana koja ga sadrži može izazvati anksioznost ili depresiju. Iako je ovo poznat problem u pekarskim proizvodima, može biti problem i sa soja sosom. Ako želite da svojoj hrani dodate lagani ukus, maslinovo ulje može poslužiti kao zdrava alternativa.

7. Šunka

Sve mesne prerađevine su vrlo upitne kada je u pitanju zdravlje : kobasice, viršle, salame, šunke ili slanine. Puno je aditiva i pojačivača ukusa koji su direktno vezani za oboljevanje od najgorih bolesti, nije u pitanju samo anksioznot i depresija. Dimljeno, sušeno ili konzervirano meso takođe. NJihov natrijum nije dobar za vaše mentalno ili fizičko blagostanje. Riba, naprimer - pastrmka i haringa, mogu vam pomoći da se opustite i smanjite nivo stresa.

8. Pržena piletina

Pohovana piletina i većina pržene hrane uopšte, imaju nezdrave masti koje se suprotstavljaju dobrim mastima. Ako ste raspoloženi za živinu, probajte sa ćuretinom. Njihov triptofan je poznat po smirivanju anksioznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu