Da li je vaše dete zavisno od video-igara? VIDEO

Industrija video-igara jedna je od retkih koja beleži rast tokom pandemije. Prema istraživanju, igranje video-igara na svim platformama, povećano je čak do 80 odsto. Istovremeno, godišnje se na Institutu za mentalne bolesti zbog video-igrica hospitalizuje do 30 dece.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Istraživanja su pokazala da je prosečno vreme koje su deca trošila na igrice tokom radnog dana u septembru 2019. godine iznosilo 79 minuta, ta brojka se popela na 139 minuta u aprilu ove godine. Izolacija je navela roditelje da budu popustljiviji što se tiče upotrebe video-igara, ali kako nam mama dva mala dečaka kaže, njoj uopšte nije jasno zašto bi deca više volela virtuelni od realnog sveta.

Pored uobičajenih znakova da dete previše vremena provodi ispred ekrana, postoje i drugi pokazatelji da je došao kritični momenat kada da je vreme da dete ode kod lekara.

"Zapostavljanje obaveza, prvo to krene škola, primate da deca ostaju do kasno budni, da provode sve više vremena onlajin, da zapostavljaju društvo, da ne izlaze napolje, na primer, treninge preskaču i polako se povlače u taj neki svoj svet", navodi specijalni pedagog i psiholog Živka Rangelov.

Psiholozi naglašavaju da deca pokušavaju da pobegnu od nekih ozbiljnijih problema u virtuelni svet. Prema istraživanjima, ono što prethodi zavisnosti jesu određene karakterne osobine.

"Roditelji treba da obrate pažnju na one stvari koje inače govorimo – kako je njihovo dete, kako se ponaša, kako se oseća, da sa njim razgovaraju, i da prosto budu otvoreni oko svih poteškoća koje dete ima", izjavio je Marko Jerinić, psiholog na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Pogledajte prilog.

strana 1 od 2 idi na stranu