Usporite starenje vrlo jednostavno: Uz trunku napora pobedite vreme

Ljudski mozak se sa godinama uobičajeno smanjuje.

Izvor: B92, hina
Podeli
Foto: depositphotos/ RomanPashkovsky
Foto: depositphotos/ RomanPashkovsky

Volumen mozga manji je oko 0,2 odsto godišnje do 60. godine života, a intenzivnije smanjivanje mozga povezano je sa kognitivnim problemima, navodi tim Nikole Spartana sa medicinskog fakulteta univerziteta Boston u časopisu JAMA Network Open.

Njihovo novo istraživanje sprovedeno na sredovečnim osobama otkrilo je da je svaki dodatni sat proveden u laganoj fizičkoj aktivnosti povezan sa 0,22 odsto većim volumenom mozga.

Provesti 10 do 19 minuta dnevno u umerenim fizičkim aktivnostima poput oštrijeg hoda, povezano je sa 0,29 odsto većim volumenom mozga u poređenju sa manje od 10 minuta dnevno laganih aktivnosti.

Ti nivoi aktivnosti manji su od onog što se preporučuje kao minimum potreban za postizanje značajnih zdravstvenih dobrobiti. U preporukama se uobičajeno navodi da bi odrasle osobe trebalo nedeljno najmanje 150 minuta da provedu u umereno intenzivnim fizičkim aktivnostima (oko 21 minut dnevno), ili 75 minuta nedeljno intenzivnog vežbanja, odnosno najmanje 10.000 koraka dnevno.

U novom istraživanju osobe koje su prelazile minimum 7.500 koraka dnevno imale su veći volumen mozga od osoba koje su hodale manje od 7.500 koraka dnevno.

Za potrebe istraživanja, naučnici su angažovali 2.354 sredovečna dobrovoljca kojima je merena potrošnja energije i broj koraka. Uz pomoć magnetne rezonance, procenjen je volumen njihovog mozga u odnosu na volumen lobanje.

Otkriće da je najmanji nivo fizičke aktivnosti povezan sa manjim volumenom mozga čak i u srednjim godinama sugeriše "da neke odrasle osobe ulaze u starije godine sa manjim volumenom mozga, što ih dovodi u nepovoljniji položaj u pogledu održavanja ionako smanjenog moždanog tkiva", navodi se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu