Zašto bi trebalo maslinovo ulje da koristite svakog dana?

Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj ishrani, utiču ne samo na ukus naših obroka, već i na naše celokupno zdravlje.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock
Foto: DUSAN ZIDAR/Shutterstock

Kada je u pitanju zdravlje (posebno srca), izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.

Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje se povezuju sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u telu.

Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale. Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL holesterola ("lošeg" holesterola) dok promoviše povećanje HDL holesterola ("dobrog" holesterola). Pored toga, protivupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u telu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli. Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj meri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje nivoa holesterola, snižavanje krvnog pritiska , pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.

Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja. Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše telo od zasićenih masti. Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju telesne masti kada su deo uravnotežene prehrane.

Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj poboljšanje zdravlja srca i upravljanje upalom, što ga čini osnovnom u mediteranskoj ishrani poznatom po svom pozitivnom uticaju na dobrobit srca i krvnih sudova.

Mediteranska dijeta je naširoko promovisana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu