Ova namirnica je idealna za problem insulinske rezistencije

Nekoliko namirnica pomaže kod insulinske rezistencije, ali jedna je omiljena kod dijetetičara specijalizovanih za dijabetes, a to je avokado.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Anna Shepulova
Foto: Shutterstock/Anna Shepulova

Bogat je zdravim mastima i vlaknima koji pomažu da se stabilizuje nivo šećera u krvi i omogućuje da se duže osećamo sitima.

Avokado je bez sumnje supernamirnica. Dobar je izvor nezasićenih masti i vlakana, i ova sveža namirnica može biti odličan dodatak obroku koji je fokusiran na regulisanje insulina, naglašavaju nutricionisti.

"Dijete bogate vlaknima pomažu u regulisanju šećera, a podstiče se i zdravlja creva. Ove dve ključne komponente značajno utiču na organizam, odnosno mogu povoljno da utiču na insulin", kaže dijetetičar Erin Palinski-Vade.

Avokado ima nizak procenat ugljenih hidrata

Stručnjaci ističu još jednu njegovu prednost - nizak sadržaj ugljenih hidrata. "Njegov profil mikronutrijenata podržava sveukupno metaboličko zdravlje i pomaže u regulisanju težine, što ga čini vrednim dodatkom uravnoteženoj ishrani za osobe sa insulinskom rezistencijom", kaže dijetetičar Mišel Rutenštajn.

Ovoj namirnici i istraživanja mu idu u prilog. Studija iz 2022. godine povezala je konzumaciju avokada sa poboljšanjem nivoa glukoze u krvi kod odraslih koji su imali prekomernu težinu ili su bili gojazni, piše Jahu.

Kako ga uvrstiti u ishranu

Nutricionisti predlažu da narezan avokado stavimo u salete, sendviče ili smutije. U njegovoj konzumaciji ne bi trebalo preterivati, jer je u pitanju kalorična namirnica: "Po sastavu je sličan orašastim plodovima i preporuka je da ga jedete ujutru zbog visokog sadržaja masti i kalorija", kaže gastroenterolog Tatjana Žarovskaja.

Pasulj, ječam i sočivo se takođe preporučuju kod insulinske rezistencije

Pasulj je bogat i rastvorljivim i nerastvorljivim dijetalnim vlaknim, a obiluje kalijumom, koji je posebno važan za osobe koje se suočavaju sa insulinskom rezistencijom. Takođe, preporuka je da se ječam stavi u kašu, jer je bogat beta-glukanom koji se povoljno odražava na pomenuto metaboličko stanje. A što se tiče sočiva, njegova prednost je ta što je bogat vlaknima.

Kod insulinske rezistencije pomaže redovno vežbanje, jer utiče na snižavanje novoa šećera u krvi. Bitan je i redovan san, jer nedostatak istog, pa čak bila to samo jedna noć, negativo se odražava na rezistenciju. Naravno, voditi računa i o svom mentalnom zdravlju i trebalo bi da imamo na umu činjenicu da stres može pogoršati razne boljke. Zato, lekari savetuju da meditiramo, vežbamo duboko disanje, jogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu